Familie gaat voor

Scream 4

EOne

Nepotisme zit overal. Het woekert als onkruid in bedrijven. Het maakt het vinden van een job voor jonge werkzoekenden zonder één of andere invloedrijke nonkel vaak onmogelijk. Het horrorfestijn Scream 4 deed me dat me laatst  nog eens inzien. Het hebben van connecties in de filmbusiness helpt je doorgaans sneller aan een Hollywoodklus dan de gave van het filmmaken.

De sleutelrol in Wes Cravens (best entertainende) slasher is namelijk weggelegd voor een meisje genaamd Emma Roberts, dochter van Eric Roberts (bekend van Runaway Train en… euh, Runaway Train). Not impressed? Wel, diezelfde familieband maakt van haar ook het nichtje van een bekoorlijke nimf genaamd Julia Roberts (bekend van Notting Hill, Mirror Mirror en… ach, alsof ze nog een introductie nodig heeft).

Dimension

Emma (21)  is op vlak van gebit wel degelijk het nichtje van haar tante. Wat Emma echter mist is Julia’s beroemde twinkel in de ogen, de eigenschap die haar al na een romcom of twee tot wereldster bombardeerde. En die twinkel is niet het enige wat Emma mist. In de slotakte van Scream 4 wordt immers duidelijk dat Emma’s beperkte acteertalent niet opgewassen is tegen de twist die Craven in gedachten heeft.

Het pijnlijke gevolg: luttele minuten voor de eindcredits brengt Ms. Roberts  de Scream-franchise onverwachts de hilarische doodsteek toe. Serieus: plak er een lachband op en je kunt de film promoten als de nieuwste (en nu echt wel grappige) horrorkomedie geregisseerd door Wes Craven.

Maar Emma Roberts staat natuurlijk niet alleen. In dezelfde slasherfilm – laten we er meteen een case-study van maken – spelen namelijk ook David Arquette en Rory Culkin mee: de eerste een telg uit een beroemde acteursfamilie, de tweede het jongere broertje van die etter uit Home Alone. Tot op zekere hoogte is er immers altijd al sprake geweest van nepotisme in Hollywood: kijk maar naar Jane Fonda, dochter van Henry. Nu gaat het misschien een poco te ver om te zeggen dat voortrekkerij de hele filmindustrie aan het verzieken is. Toch is de logische conclusie dat heel wat jong talent op dagelijkse basis haar kansen verkeken ziet omdat het zoontje/dochtertje van een gevestigd acteur of actrice toevallig aan dezelfde audities deelneemt.

En het onkruid vergaat niet. Zoek bij wijze van steekproef maar eens de wikipediabiografieën op van je favoriete acteurs. Tel vervolgens het aantal links naar beroemdheden uit vorige generaties. Vind je dat er nu al veel? Gegarandeerd dat dit aantal bij de sterren van het jaar 2030 nog eens zal verdubbeld zijn.

Waar liefhebbers van het Hollywood van weleer momenteel op hopen, is dat sommige van die nepotisten ook werkelijk HET hebben geërfd. Ze hopen dat ze een zweem van talent van hun befaamde familieleden in zich meedragen. Dat gezegd zijnde: ik zie Emma Roberts nog niet snel een Oscar winnen. Ongetwijfeld verdoemt één flop haar voorgoed tot een leven vol onbeduidende bijrolletjes. Connections can only take you so far.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.