Inception: de definitieve analyse

Warner Bros.

Twee jaar geleden verscheen Christopher Nolan s intellectuele proefstuk Inception in de zalen. 730 dagen later zijn we niet uitgepraat over wat misschien wel de grootste mindfuck van het decennium was. Zelf ben ik in die twee jaar al meermaals in vruchteloze discussies gerold over de betekenis van de prent: is Cobb in de ontknoping nog steeds aan het dromen? Is de hele plot misschien een droom? Heeft Nolan écht het talent om zo’n briljante puzzel te bedenken, of zien we in zijn script een diepgang die er niet is? Was The King’s Speech de verdiende winnaar bij de Oscars of  had Inception de Academy Award voor Beste Film moeten krijgen?

“We must go deeper…”

Persoonlijk ga ik uit van het “Don’t believe the hype”-standpunt. Inception is een puike film en op zijn minst één van de beste blockbusters aller tijden, maar Nolan de nieuwe Kubrick noemen gaat me een stap te ver. Daarvoor zijn ’s mans scenario’s vaak té cerebraal en mist zijn regie te veel kleur. (De vraag wat ik daar precies mee bedoel is meestal het punt waarop bovenvermelde discussies verhitten, dus weid ik er hier niet over uit.)

Anyways, al wie zat te wachten op een definitief betoog over de frustrerende is-het-nu-een-droom-of-niet-kwestie zal heel erg blij zijn met dit Youtube-filmpje, waarin filosoof David Kyle Johnson het waagt uitsluitsel te bieden. Het duurt dan wel 42 minuten, maar geloof me: het is de kleine drie kwartier meer dan waard. Zelf vond ik vooral de revelatie dat de volledige soundtrack gebaseerd is op Non, je ne regrette rien van Edith Piaf een aangename verrassing. Componist Hans Zimmer is nog een stukje gestegen in mijn achting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.