Loki won in The Avengers

Walt Disney Pictures

Voor je mij ervan beschuldigt dat ik niet goed opgelet heb gedurende het “Puny god”-onderonsje tussen Loki en The Hulk, wil ik het volgende zeggen: ik zweer dat deze theorie ijzersterk is! (In mijn hoofd althans.)

Volgens de box office heeft iedereen The Avengers nu toch gezien, dus val ik maar meteen met de deur in huis. Loki (weergaloos vertolkt door Tom Hiddleston) is niet de duts die u denkt dat hij is, maar wel een bijzonder geslepen mastermind die de perfecte Xanatos Gambit heeft uitgedokterd.

Een Xanatos Gambit (genoemd naar een personage uit de animatieserie Gargoyles) is een plan waarbij de bedenker onmogelijk kan verliezen. Iedere uitkomst eindigt in succes, of op zijn minst in bepaalde mogelijkheden. Dus: wanneer Loki aan het einde van The Avengers in ketenen meegevoerd wordt naar Asgard, is hij zich inwendig aan het verkneukelen over de misplaatste euforie van zijn tegenstanders.

Maar je neemt uiteraard geen genoegen met mijn woord. Je wilt harde bewijzen, en anders moet ik mijn mindfucks maar voor mezelf houden. Well then. Here goes nothing.

Marvel

Feit nr. 1: Joss Whedon heeft met Buffy the Vampire Slayer en Firefly al meermaals bewezen dat hij in staat is tot dit soort intelligent schrijfwerk. En met ‘dit soort intelligent schrijfwerk’ bedoel ik: het scheppen van plotmogelijkheden voor het onvermijdelijke Avengers 2. De man staat op de geek-scene niet voor niets bekend als een genie.

Feit nr. 2: Loki was misschien een duts in Thor, maar de Noorse mythologie omschrijft hem wél als het sluwste creatuur dat ooit geleefd heeft, een badass slechterik die zijn medegoden constant pisnijdig maakt. Loki lijkt me dus niet het soort doetje dat het in een verbaal steekspel makkelijk zou laten afweten tegen een Russische spionne als Black Widow. (Maar later meer over die bepaalde scène.)

Feit nr. 3: Loki geeft geen zier om Midgard (a.k.a. de aardkloot). Asgard is het rijk waar zijn plannen om draaien, niet deze saaie rots vol machteloze creaturen die we zijn. Hij durft al eens een gigantische laserrobot naar Midgard sturen om Thor af te leiden, maar veel verder reikt zijn interesse niet.

Waarom wil de god dan opeens de Aarde overnemen in The Avengers? Dit is ook de vraag die Tony Stark op een bepaald moment aan Loki stelt, maar het antwoord wordt nooit gegeven.

Het is dus aan mij om jullie te verlichten: Loki wil de Aarde helemaal niet, heeft haar ook nooit gewild. Hij bereidt er zich dus op voor om de strijd om Midgard te verliezen én door de Avengers te worden gevat. Yep, hij verwacht zelfs mot te krijgen in het gevecht met de superhelden. Vergis je niet: wanneer Hulk hem heen en weer slingert, voelt Loki écht pijn. Het is de prijs die hij betaalt voor zijn list. Aan de andere kant vertrouwt Loki er echter op dat noch Thor, noch Odin ooit zullen toestaan dat hem één haar gekrenkt wordt. Hij blijft immers een god van Asgard, en Odin heeft zich altijd al schuldig gevoeld tegenover zijn bleke adoptiefzoontje.

Loki laat zich dus opsluiten in de S.H.I.E.L.D.-cel, en laat zich vervolgens overbluffen door Black Widow. Op die manier krijgt hij de schuld wanneer Bruce Banner eindelijk die langverwachte woede-aanval krijgt, met als gevolg dat het team ten langen leste naar behoren begint te functioneren. Precies zoals hij het wilde.

“This is some Kubrick shit playin out up in here”

Feit nr. 4: In de mid-credits-scène krijgen we een glimp te zien van Thanos, de kosmische entiteit die over het leger van de Chitauri beschikt. We weten dat Loki zo zijn redenen heeft om dit schepsel te vrezen en zich wellicht veiliger voelt in Asgard, omringd door de Noorse goden, dan aan de voeten van Thanos. Het is dus mogelijk dat Loki uit vrije wil Midgard laat schieten om aan Thanos’ klauwen te ontsnappen.

Marvel

 Maar wie Thanos een beetje kent weet dat zelfs de God der Listen hem geen loer durft draaien. Iedere ontsnapping aan Thanos is slechts tijdelijk. Dan maar liever zijn slaaf – of nog beter: bondgenoot – worden. Hoogstwaarschijnlijk weet Thanos dus af van Loki’s plan om Asgard binnen te geraken, en geeft hij zijn goedkeuring omdat er zich iets heel waardevols bevindt in Odins paleis: de Infinity Gauntlet.

Feit nr. 5De Infinity Gauntlet, een handschoen waarin de zes Infinity Gems gesmeed kunnen worden, geeft de drager totale macht over het universum. De handschoen is heel even te zien in Odins schatkamer in Thor. Dezelfde schatkamer waar Loki ooit zonder al te veel problemen heeft ingebroken (zie Thor). Dus: eens Loki zijn ongetwijfeld milde straf in ontvangst heeft genomen kan hij Thanos’ handschoen stelen en terugbrengen naar de oorspronkelijke eigenaar. Dit alles zonder dat iemand het van hem verwacht (behalve jij en ik).

Dit alles is uiteraard niet meer dan speculatie, maar het zou me allerminst verbazen als  The Avengers 2 (of Thor 2) een dergelijke twist voor ons in petto heeft. De Avengers zullen inzien dat ze de eerste ronde in de oorlog tegen Thanos verloren hebben, maar dat neemt niet weg dat ze ook een kleine winst hebben behaald. Dankzij Loki zijn de Avengers immers een team geworden, en vast één dat door Thanos grondig wordt onderschat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.