Looper onder de loep (1)

eOne

eOne

Looper, dé sciencefictionfilm van het voorbije jaar is ondertussen uit op dvd en blu-ray. De film verraste menige toeschouwer in zowel positieve als negatieve zin. Voor wie tegen een dosis spoilers bestand is zetten we in dit eerste deel de grootste teleurstellingen van Looper op een rijtje.

De blunderbuss

You know why they call that peashooter of yours blunderbuss? Because it’s impossible to hit anything farther than 15 yards. Impossible to miss anything closer. It’s a gun for fuck-up turkeys.

Loopers zijn extreem goedbetaalde huurmoordenaars die de vuile werkjes van toekomstige gangsters opknappen. Hun punctualiteit en discretie is van uiterst groot belang. En toch geeft Rian Johnson hen een lamlendig, half-middeleeuws wapen met een schietradius van een viertal meter en met een herlaadtijd van ettelijke seconden. Het geeft misschien een ietwat steampunk-achtig cachet aan de film maar het lijkt ons vooral een instrument om de tragische beslissing van Joe te forceren op het einde.

De verminkte Paul Dano

Het tijdreis-concept in Looper is origineel in die zin dat het een ander pad inslaat dan de voorgangers. Hetgene de jonge versie van een individu ervaart, dringt tot de oudere versie door met een twintigtal seconden vertraging. De favoriete straf voor ongehoorzame loopers is het verminken van de jonge versies. Het gevolg is dat de oude looper gaandeweg stukjes lichaam verliest. Dat het niet erg smakelijk is om te zien is niet zo’n euvel, maar als kijker voel je dat er op technisch vlak ook iets wringt aan het concept.

Cid

eOne

Op het einde van de film is er een korte montage waarin je het toekomstige leven van Cid (Pierce Gagnon) te zien krijgt. Blijkbaar zorgde die montage en de eindmonoloog van Joe (Joseph Gordon-Levitt) voor verwarring bij een groot deel van het publiek. Velen concludeerden namelijk om de één of andere reden dat Cid een jonge Joe is en Joe dus zélf de gevreesde Rainmaker is. Gelukkig kunnen die mensen nu op hun gemak de film herbekijken.

De vrouw van Joe

Na zichzelf te hebben neergeschoten, weet Joe dat hij slechts dertig jaar meer te leven heeft. Hij verspilt zijn fortuin en wordt bendeleider in China. Toch probeert de oude Joe (Bruce Willis) nog van zijn oudere dag te genieten. De liefde slaat zelfs nog eens toe. Wanneer Joe’s moordenaars hem komen halen om hem naar het verleden te zappen schieten ze per ongeluk zijn vrouw neer. Wat? De criminele organisaties hebben wereldschokkende tijdreis-technologie tot hun beschikking omdat koelbloedig moorden niet meer mogelijk is in de toekomst, maar de boel in de fik steken is genoeg om de moord op de vrouw te verdoezelen? Dit gaat simpelweg in tegen de hele premisse van de film. Vreemde plothole.

2044

eOne

De toekomst afbeelden in films is altijd gewaagd. Bij Looper is Johnson daar relatief goed in geslaagd. De bewoners van Kansas City 2044 monteerden zonnepanelen op hun motorkappen en op de daken van hun schuur. Alles is er vuil en mensenlevens zijn er niet veel waard. Jammer genoeg hadden we meer verwacht van Rian Johnson. Bij Children of Men was Alfonso Cuaron reeds in dezelfde val getrapt. De toekomstige automodellen zijn gewoon afgetakelde modellen van nu, vuilnis en graffiti zijn al dan niet digitaal aan de beelden toegevoegd en het algemene design is te braaf om indruk te maken op liefhebbers van dystopische fantasie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.