Sin City: A Sequel to Kill For? (2)

Dimension

Het feit dat twee van de drie verhalen in Sin City: A Dame to Kill For bedacht zijn door bompa Frank Miller – de man die The Spirit op de wereld heeft losgelaten – is op zijn zachtst gezegd onrustwekkend. We zullen erop moeten vertrouwen dat regisseur Robert Rodriguez bekwaam genoeg is om die shit niet weer laat gebeuren. Misschien is het nodig om de dynamiek tussen Rodriguez en Miller eens wat beter te bestuderen. Veel zal immers afhangen van Rodriguez’ dominantie in de samenwerking.

Dimension

Op de set van de eerste film was er een duidelijke rolverdeling: terwijl Miller de acteurs instructies gaf, hield Rodriguez zich bezig met het camerawerk, de muziek en de algemene leiding over de productie. Het is misschien aanlokkelijk om Millers inbreng te bagatelliseren, maar de schaduw van bompa Frank is wel degelijk aanwezig in Sin City. Wie vertrouwd is met de eerste publicaties in de stripreeks weet dat het koelbloedige, minimalistische misdaadverhalen waren. In de film ziet alles er echter over-the-top uit – de digitale effecten, de kleuren en zelfs de vertolkingen (vooral die van Powers Boothe, Nick Stahl en Benicio Del Toro zijn echt op het randje). De stijl is campy, net als bompa’s recentere werk in de stripwereld, maar wordt nooit echt storend omdat het script zo verdomd goed is.

Het script van de sequel wordt dus essentieel. Als dat al suckt, dan kan zelfs one-man film crew Rodriguez met al zijn ervaring het boeltje niet meer redden. Enter William Monahan, scenarist van o.a. The Departed en na Miller en Rodriguez de derde schrijver die heeft meegewerkt aan het scenario van A Dame to Kill For. Het is in Hollywood normaal gezien geen goed teken wanneer scenaristen gevraagd worden om te sleutelen aan elkaars script, maar in dit geval zou ik haast van een zegen durven spreken. Dat de eerste versie van het scenario afschuwelijk zou zijn, stond zo goed als vast – het gaat hier nog steeds over bompa Frank, hè. Ik ben gewoon blij dat Rodriguez blijkbaar al voldoende crap heeft gezien in zijn loopbaan om het te kunnen herkennen wanneer hij het voor zijn neus krijgt. Ook betekent deze beslissing om er een derde partij bij te halen dat Rodriguez nog steeds de touwtjes in handen heeft. (Ik kan me moeilijk inbeelden dat Miller zélf heeft voorgesteld om Monahan zijn belabberde dialogen te laten oplappen. Dat idee kwam ongetwijfeld van Rodriguez.)

Niettemin blijft het afwachten of de twee nieuwe verhalen niet overschaduwd zullen worden door de hoofdbrok uit de titel. Zelf verwacht ik een plot die op zijn minst draaglijk zal zijn, maar in ieder geval een stuk minder goed dan het uitstekende spul dat Miller voor Sin City schreef in de jaren 90. Wat de visuals betreft: die zullen wel weer voortreffelijk zijn, zolang niet te ver afgeweken wordt van de originele strips. De nieuwe verhalen kunnen ook op dit vlak weer voor een probleem zorgen, aangezien Miller daarvoor wellicht nieuwe storyboards zal maken. Gelukkig bewijst Holy Terror dat hij nog steeds prachtige tekeningen kan maken als hij zin heeft. (En in feite was zelfs The Spirit best genietbaar met het geluid af.)

Columbia

 

Wat de cast betreft: Rodriguez garandeert dat het weer een ecclectische verzameling topacteurs wordt. Clive Owen, Mickey Rourke, Rosario Dawson, Michael Madsen en Jessica Alba komen al zeker terug. Devon Aoki naar alle waarschijnlijkheid ook, in de rol van deadly little Miho. Ook zou het me niet verbazen als Antonio Banderas en Johnny Depp ergens opduiken. (Beiden beweren immers al jaren dat ze niets liever willen dan deel uitmaken van het Sin City-universum.) De actrice die Ava Lord zal vertolken blijft voorlopig een mysterie: Rodriguez heeft de rol reeds aangeboden aan Angelina Jolie, maar naar verluidt heeft Rachel Weisz haar nu vervangen als front runner. Als zij het niet worden gaat Ava naar Salma Hayek of Rose McGowan (allebei iets minder geschikt naar mijn mening).

Maar genoeg gespeculeerd. Dit artikel is inmiddels dubbel zo lang als een review – en ze zijn nog niet eens begonnen met filmen. Mijn prognose: 3.5/5 (al hoop ik op meer).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.