The Terminator: Skynet wil niet winnen

Warner Bros.

Ik ben altijd al een fan geweest van de Terminator-reeks: Arnold Schwarzenegger kon keet schoppen zonder dat er verfijnd acteerwerk van hem verwacht werd, de effecten waren vaak revolutionair, de achtervolgingsscènes onwaarschijnlijk opwindend en de plot alleen al – vechtmachines uit de toekomst! – was voldoende om een kereltje als ik naar de bioscoop te doen rennen met een emmer popcorn in de armen geklemd. Met de Schwarzloze sequel Terminator Salvation kwam echter abrupt een einde aan mijn enthousiasme. Waarom was het nodig om ons de toekomst te tonen van John Connor? Connors taak in de films is afhankelijk te zijn van de T-101 en zich te gedragen als een mispunt. Niet om de hoofdrol van de franchise over te nemen en de badass uit te hangen.

Soit, over tot de kern van de zaak. Hier is een theorie die de fans van de originele trilogie hebben ontwikkeld om het Salvation-trauma te verwerken. Skynet (het gevreesde computerprogramma dat de slechtgezinde robots naar het verleden teleporteert) is op geen enkel moment bezig met een onfeilbaar plan om de mensheid uit te roeien – dit in tegenstelling tot wat onze helden geloven. Hij is eerder met de Resistance aan het spelen als een kat met een muis. Hij heeft er geen behoefte aan om zijn slachtoffer te verslinden, want dan is de speeltijd voorbij.

Warner Bros.

Denk hier maar eens over na: als Skynet toch zo’n intelligent programma is dat in staat is om machines terug in de tijd te sturen en de wereld in één dag – Judgment Day – omver te werpen, waarom houdt hij zich dan bezig met het ineenflansen van prachtige, hoogtechnologische cyborgs als T-X?

Toegegeven: T-X was een teef om rekening mee te houden, maar het blijft wel een beetje op zinloos tijdverdrijf lijken, niet? Als ik Skynet was en ik kon dat menselijk ongedierte niet langer aanzien, dan zou ik gewoon ergens in een afgesloten laboratorium enkele gemuteerde virussen kweken (malaria, anthrax, ebola, griep, noem maar op), die loslaten op de mensheid en wég ongedierte.

In plaats daarvan spendeert Skynet jaren aan de ontwikkeling van humanoïde robots om de oorlog voor hem uit te vechten – robots die lang niet onverwoestbaar zijn en uiteindelijk zelfs in handen vallen van de Resistance. Van een slordig oorlogje gesproken. Nu, in plaats van simpelweg te aanvaarden dat we hier op een gigantisch plotgat gestoten zijn, houd ik u liever een logische verklaring voor: Skynet wil helemaal niet winnen.

Stel u voor: de mensheid is gereduceerd tot een hoop etterende viruslijken, Skynet heeft zijn territorium uitgebreid tot hij de hele planeet in handen heeft, en nu zit hij daar. Alleen. Zonder vrienden. Zonder vijanden. Zonder doel. Voor eeuwig. De grootste horror die een intelligente levensvorm zich kan indenken is een doelloos bestaan in totale eenzaamheid. Skynet voorziet dit, want hij kan logisch redeneren en dus (in zekere zin) in de toekomst kijken. Daarom rekt hij de oorlog, neemt hij enkel genoegen met perfect humanoïde robotsoldaten en gunt hij de Resistance hun occasionele, betekenisloze overwinning. Voor eeuwig.

De klootzak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.