Het vonnis van Jan Verheyen

Eyeworks

Eyeworks

Over Jan Verheyen zijn er al veel woorden geschreven. Sommige vinden hem te commercieel, terwijl andere dan weer een probleem hebben met zijn alter ego. Nu ja, interessante mensen hebben nu eenmaal een alter ego en wat men ook van Verheyen mag vinden, hij doet het toch keer op keer.

Nu ook met Het Vonnis lijkt alles er sterk op dat de Belgische regisseur wederom een schot in de roos heeft geplaatst. Onlangs gooide de man uit Temse wederom een bommetje op de Belgische filmwereld door een nogal controversieel interview met Knack Focus. Verheyen schuwt de populariteit niet en heeft er zoals we allemaal weten geen problemen mee om in een panel van één of andere dwaze televisieshow te zitten als daardoor zijn film beter loopt. Toegegeven, het is een uitspraak die  wenkbrauwen doet fronzen, maar is dat niet de juiste attitude? Iedere filmmaker maakt toch een film omdat hij hoopt dat die door iedereen kan worden gezien? Ik bedoel, wie steekt er nu geld en energie in een prent die alleen maar door recensenten wordt bekeken?

Neen, men verwijt Verheyen maar al te graag dat hij film misbruikt. Tja, ook al heeft hij uitschuivers van formaat op zijn cv staan (Buitenspel en Team Spirit bijv.) blijft Verheyen een verademing voor de Vlaamse cinema. De man is gepassioneerd door film. Dat hoor je niet alleen als hij het heeft over zijn liefde voor de B-films (wat missen wie die Nacht Van De Wansmaak toch!), maar ook als hij zijn zegje doet over zijn eigen prenten.

Verheyen deed alle genres. Zo probeerde hij met Alias Vlaanderen een slasherfilm cadeau te doen (wat hem deels gelukt is) en aapte hij soms domme Hollywoodcinema na, maar Verheyen is vooral een meester in het maken van politiefilms. Vergeet Erik Van Looy dus maar eventjes. Alhoewel Patrick Le Bon met Zaman wellicht de beste Vlaamse flikkenfilm ooit heeft gemaakt, toverde Verheyen wel meesterwerken (jawel) Vermist en Dossier K. uit zijn mouwen. Twee films (en nu wik ik mijn woorden eventjes) die kunnen concurreren met het beste van Sidney Pollack. En dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn boek Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over film volgens Jan Verheyen. Een zeer eigenzinnige kijk op filmkritiek. Zelfs af en toe over de scheef, maar vooral vol waarheden.

Neen, als er één man is die een Hollywood aan de Schelde kan creëren dan is het Verheyen wel. Het vonnis luidt dan ook dat hij vrijgesproken is van alle zonden. België (en eigenlijk de wereld) mag trots op u zijn, ook al heb je Zot Van A gemaakt. Mijnheer Verheyen, u bent vrij gesproken en krijgt er nog een kus van één of andere blondine uit de rechtzaal bovenop!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.