Willy Wonka is een labiel monster

johnnydepp-willy-wonka

Warner Bros.

Iedere theorie die Willy Wonka nóg krankzinniger maakt dan hij al leek in Charlie and the Chocolate Factory vinden wij een goeie theorie.

Zo heb je de theorie die stelt dat Wonka’s gedienstige Oompa Loompa’s oorspronkelijk een stam Afrikaanse pygmeeën waren. Toen de psychopathische industrieel hen op een dag tegen het lijf liep op één van zijn reizen nam hij hen gevangen en voerde hij hen vervolgens mee naar Londen. Daar brainwashte hij hen en tatoeëerde hij hun huid wit. Voor de rest van hun miserabele dagen waren de Oompa Loompa’s gedoemd om slavenarbeid te verrichten en Wonka’s gasten te entertainen met debiele liedjes…

Compleet uit de lucht gegrepen, denk je? Nope, in de allereerste edities van het boek werden de Oompa Loompa’s wel degelijk beschreven als dwergachtige Afrikanen. Na veel kritiek is schrijver Roald Dahl echter door de knieën gegaan en heeft hij hen gouden haar en een witte huid gegeven. En zo veranderde een bloedstollende kritiek op de snoepindustrie in een kinderklucht over een gekke oude man en zijn kleine magische vriendjes.

Maar daar hield Dahl het niet bij. Een bijzonder ranzig detail over de snoepgoedmagnaat vinden we in het hoofdstuk met het likbare behangpapier (een scène die terugkomt in de olijke musicalfilm uit 1971). Het behangpapier is een nieuwe uitvinding die Wonka per se wil laten uitproberen door zijn gasten:

“Lik een sinaasappel! Het smaakt naar een sinaasappel! De aardbeien smaken naar aardbeien en de snozberries smaken naar snozberries!”

Haha, ‘snozberries’! Die gekke Wonka toch! Altijd met z’n zelfuitgevonden woorden die niemand begrijpt… behalve Roald Dahl.

De auteur van het boek wist maar al te goed wat een ‘snozberrie’ is: het is een penis. Willy Wonka liet die kids likken aan behangpapier met penissmaak. Het bewijs? Wel, in 1979 besloot Dahl het woord te hergebruiken in My Uncle Oswald, een roman over een vrouw die in bed duikt met de knapste koppen van Europa om vervolgens hun met sperma gevulde condooms te verkopen aan de hoogste bieder. (Na al die kindvriendelijkheid had Roald wat schade in te halen op vlak van seksmopjes.)

Op een zeker moment heeft de vrouw het over haar nacht met schrijver George Bernard Shaw, die blijkbaar pertinent weigerde een condoom te dragen. Het was een probleem waar de vrouw snel een oplossing op vond:

“Ik greep zijn snozberrie vast en wrong die een paar keer rond tot hij niet meer bewoog. Heel effectief. Daarna kon ik alles doen met hem wat ik wou.”

Paramount

Paramount

Behalve een slavendrijver is Willy Wonka dus ook een mega-pervert, die kickt op het verwerken van genitaliën in zijn producten. En dat niet alleen; uit nadere analyse blijkt dat de man ook een gewetenloze kindermoordenaar is.

Het mag een mirakel heten dat de stoute kinderen uit het verhaal ’s mans practical jokes overleven: één van hen verdrinkt haast in een chocoladerivier, een ander wordt gemolesteerd door agressieve eekhoorns, en nog een ander kind wordt gereduceerd tot de grootte van een insect. Dat al deze ‘ongelukjes’ op voorhand al gepland waren door de excentrieke fabriekseigenaar staat trouwens buiten kijf. Na het incident met de chocoladerivier neemt het gezelschap namelijk plaats in een plezierbootje dat maar net groot genoeg is voor alle kinderen en hun ouders. Met andere woorden: Wonka wist maar al te goed dat twee personen – de jongen en diens moeder – tegen die tijd zouden afgevallen zijn..

Bovendien is er nog de kwestie van het verdwenen hoofdstuk, dat de uitgeverij naar verluidt te naargeestig vond voor jonge lezertjes. Dit hoofdstuk beschreef de eliminatie van ene Miranda, een personage dat dus uiteindelijk geschrapt werd. Het hoofdstuk gaat als volgt: Wonka stelt een nieuw product voor dat je tijdelijk griepsymptomen geeft zodat je een excuus hebt om niet naar school te hoeven gaan. Miranda, een overbeterlijk strebertje met een schoolhoofd als vader, is hier niet mee gediend. Samen met paps stormt ze het geheime productielab in om deze praktijken meteen stop te zetten. Geschreeuw is te horen en daarna stilte. Wonka lacht eens vrolijk en onthult vervolgens zijn geheime recept aan de andere kinderen: om het snoepje pas echt goed te laten werken moet zo nu en dan een schoolhoofd in de drop gedraaid worden. Miranda en haar vader hebben het hem nu toch echt wel gemakkelijk gemaakt, haha!

Psycho.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.