De Ice Age evolutie

Fox

Afgelopen weekend mocht Supercalifragilistic dankzij VTM naar de avant première van Ice Age: Continental Drift, alweer de vierde Ice Age-film. Voor de vierde keer kan je dus de fratsen, meevallers en ongelukken gaan bekijken van de drie bekendste uitgestorven dieren ooit. Voor wie het allemaal niet meer zo heel goed weet zetten we de films nog even op een rij.

20th Century Fox Film

Ice Age (2002)

Ah, de eerste Ice Age , ondertussen ook al even geleden dat we die in de cinema zagen. Indertijd letterlijk een frisse wind in het genre. Dankzij de humor werd deze film onmiddellijk populair bij zowel kinderen als volwassenen. Voor wie het allemaal nogal lang geleden lijkt : de eerste Ice Age is de enige met mensen in. Wanneer sabeltandtijgers een dorp aanvallen om een baby op te eten, komt deze baby per ongeluk terecht bij de mammoet Manfred en de luiaard Sid. Deze willen het kleine sukkeltje terug naar zijn (of haar) ouders brengen. De sabeltandtijger Diego gaat ook mee, in de hoop stiekem de baby en de mammoet naar zijn hongerige troep te leiden. Zet dit alles tegen de backdrop van een dreigend naderende ijstijd en voila: drama en humor gegarandeerd. Dit is trouwens ook de film waarin we leren hoe de dodo’s zijn uitgestorven.

Fox

Ice Age : The Meltdown (2006)

De tweede Ice Age heeft iets weg van het ark van Noah verhaal.  Het woongebied van onze helden wordt door het smeltende ijs overspoeld. Hun redding is vluchten naar een enorme boot (lees: uitgeholde boom) aan de overkant van de vallei. Manny leert onderweg dat hij niet, zoals in de eerste film beweerd werd, de allerlaatste der mammoeten is. Jammer genoeg voor hem heeft de vrouwtjesmammoet Ellie niet het meegaande karakter dat hij gehoopt had. In de komische afdeling word Sid bijgestaan door de broertjes van Ellie, twee buidelratten die met hun gedrag nog het meeste doen denken aan de ijstijd versie van Jackass. De computeranimatie evolueert mee, de dieren bewegen natuurlijker en vooral Sid heeft dikkere en meer beweeglijkere vacht. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken met de tegenslagen van Scrat de eekhoorn. De sukkel moet bijna elk ander wezen bevechten voor het pakken en houden zijn zo geliefde eikel.

Fox

Ice Age : Dawn of the Dinosaurs (2009)

Wanneer Ellie in verwachting is voelt Sid zich uitgesloten. Hij vindt drie eieren en besluit ze te houden. Al snel worden er 3 dinosaurusjes geboren die vanaf dag één al even groot zijn als Sid zelf. De groep ontdekt in de warmte van een grot een hele nieuwe wereld, waar de dinosauriërs nog leven en waar Manny zich opeens heel klein voelt. Terwijl de bevalling van Ellie nadert trekt de hele groep, op zoek naar Sid, dwars doorheen het dino-gebied. Het klinkt als en lijkt een beetje op het bekende verhaal van The Lost World, maar dan met de onmiskenbare humor van Ice Age. Scrat ontmoet zijn vrouwelijke tegenhangster, Scratté. De driehoeksrelatie tussen de twee eekhoorns en het eikeltje zorgt voor een geheel nieuwe inval op de typische Scrat-humor.

Weetje 1: De film toont hoe Sid de baby dino’s geen vlees wil geven. Vleeseter Diego daarentegen heeft gewoonweg sinds zijn bekering tot de vriendengroep ondertussen al twee films niets gegeten.

Weetje 2: Hoewel dinosauriërs inderdaad al miljoenen jaren voor de ijstijd uitgestorven waren, is de rest van de beestenboel ook niet echt correct. Ongeveer de helft van de diersoorten in de Ice Age-films leefden in feite duizenden jaren van elkaar verwijderd.

Weetje 3: Tussen deze film en Ice Age: Continental Drift zit nog de 26 minuten durende tv-kortfilm Ice Age: A Mammoth Christmas.

Fox

Ice Age: Continental Drift (2012)

Scrat (wie anders) krijgt het voor elkaar het oercontinent te splitsen waardoor de continenten hun tocht beginnen naar de plaats waar ze nu liggen. Manny, Diego, Sid en verassend genoeg ook Sids oma komen hierdoor op een drijvende ijsschots terecht. Ellie en tienerdochter Peaches zitten vast op het land en beginnen een trektocht naar de afgesproken ontmoetingsplaats terwijl de drie vrienden steeds verder wegdrijven. Op zee komen ze reuzenkrabben en een troep gevaarlijke piraten tegen met als kapitein de grote aap Gutt. Het zeemansfeertje komt meerdere keren terug in de film, vooral de ‘zeemeerminnen’ zijn erg geslaagd. Een reeks nieuwe personages zorgt voor een boeiende zeereis. Hoewel de vierde Ice Age met momenten erg grappig en ontroerend kan zijn, is hij toch meer voor een jong publiek dan voor wie de eerste nog in de zalen heeft gezien. De Scrat-mopjes blijven voor hilariteit zorgen, ondanks de soms voorspelbare uitkomst.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.