Aan het woord: Olivia Thirlby over Judge Dredd

Olivia Thirlby

Lionsgate

Dat Olivia Thirlby wel houdt van een beetje actie is nog zacht uitgedrukt. Waar ze vroeger vooral bekend was voor rollen in indie-films als Juno, nam ze het nog geen jaar geleden op tegen aliens in Darkest Hour, en nu moet ze opnieuw vol aan de bak in Dredd, een reboot van de comic 2000AD met Karl Urban in de rol van de niets ontziende rechter die eerder al werd vertolkt door Sylvester Stallone. Dit keer belooft de film echter een stuk beter te worden dan de met Razzies overladen eerste verfilming van de cult-comic.

Tot hiertoe speelde je vooral in drama’s en komedies. Was je het praten beu en wou je dit keer alleen maar uithalen?

Ik praat in deze film ook nog altijd veel hoor. Mijn personage is echt uitgediept en heerlijk complex. Maar daarnaast mag ik ook schieten en slaag uitdelen, dus het was echt een droomrol.

Judge Anderson

Lionsgate

En voel je jezelf hierdoor in het echte leven nu ook stoerder?

Eigenlijk wel ja. Voor m’n rol heb ik de nodige training gekregen. Dus mocht men me lastig vallen dan gaat die binnen de kortste keren neer.

Even terug naar je rol, Judge Anderson. Was er genoeg materiaal in de comics aanwezig voor je personage?

Ja, er bestaat zelfs een speciaal voor Anderson geschreven spin off, die ook dieper ingaat op de divisie waarvan ze deel uitmaakt en die bestaat uit psychisch gemuteerde rechters. Ik weet dus wel wie Anderson is en wat haar drijft. Maar haar rol in deze film gaat eigenlijk over het begin van haar carrière en die is minder uitgewerkt in de strips. Ik heb me dus volledig gebaseerd op het script zelf. Ik merkte wel, onder het lezen door, dat haar karakter afhankelijk is van wie er op dat moment over schreef. Zo is ze bij momenten eerder melancholisch en donker terwijl ze op andere momenten moedig en brutaal is. Ik vond dus dat ik vrij kon beslissen hoe m’n personage zich voelde, afhankelijk van de situatie waarin ze zich bevond.

Ben je iemand die dweept met series of films?

Het hangt er van af. Ik ben wel extreem verslaafd aan series als Breaking Bad, of Mad Men, of Game of Thrones, op het obsessieve af bijna.

Judge Dredd

Pathé

Wanneer het gaat om remakes of reboots dan zie je altijd de fans van het eerste uur opduiken, vooral dan op blogs, die deze remakes al haten, nog voor ze ook maar één seconde film hebben gezien. Sta je achter het idee om Judge Dredd, nog geen 15 jaar na het origineel, al opnieuw uit te brengen?

Eerst en vooral, deze film heeft niks, maar dan ook niets van doen met de eerste verfilming. Het is geen remake, het is gewoon een nieuwe film, gebaseerd op dezelfde comics. En naar het schijnt zijn de fans van die comics ook niet geheel ontevreden dat er een nieuwe versie verschijnt. De vorige film is namelijk redelijk losjes omgegaan met het bronmateriaal. We zijn dus nog niet veel negativiteit tegengekomen, eerder dankbaarheid!

Heb je het origineel uit 1995 al gezien?

Nee, en dat was vooraf een bewuste keuze. Nu de film af is, zou ik hem eigenlijk al eens moeten bekeken hebben, maar het is er eerlijk gezegd nog niet van gekomen. Ik kijk er wel naar uit eigenlijk. Nu ik zo vertrouwd ben met gans het Judge Dredd universum ben ik wel benieuwd hoe die film er uit ziet.

Nog iets wat Dredd zo cool maakt is de slechterik. In tegenstelling tot veel mannelijke slechteriken in andere films gaat het dit keer om een vrouw, met verve vertolkt door Lena Heady. Speelde dat mee in jouw keuze voor deze film?

Moma

Lionsgate

Lena is de max! Kijk alleen al naar haar rol in Game of Thrones! En ook in deze film is ze fantastisch. Haar rol is echt beangstigend en beklijvend. Allemaal dankzij Alex Garland (de scenarist), die net als alle grote schrijvers de waarde van een sterke vrouwenrol begrijpt. Haar complexe personage komt ook schitterend uit tegenover het volledig hermetisch afgesloten karakter van Judge Dredd.

Jouw personage is helderziende. Geloof je dat er in het echt ook zulke mensen rondlopen?

O ja, absoluut! Ik geloof dat er verschillende gradaties in gevoeligheid zijn in hoe mensen hun omgeving ervaren. En dat er dus mensen bestaan die extreem vatbaar zijn voor de vibraties en energieën en kleuren rondom hen. Er bestaat zoveel dat we niet zien of niet kunnen verklaren waarom het er is, en toch is het er. Sommige mensen kunnen dat wel, en Anderson is er daar één van.

 

 

 

 

Bron: nextmovie.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.