Aan het woord: Salma Hayek aka Kitty Softpaws

Puss In Boots

Dreamworks

Puss In Boots likt zijn pootjes bij het zien van Kitty Softpaws. Je zou voor minder als een kat de stem heeft van Salma Hayek. Naar aanleiding van de dvd en blu-ray van Puss In Boots presenteren we je dit gesprek met de actrice.

V: Hoi Salma, over de jaren heb je enkele schitterende, maar ook uitdagende rollen gespeeld waaronder je voor een Oscar genomineerde vertolking van Frida. Hoe bereid jij jezelf voor om een kat genaamd Kitty Softpaws te spelen in Puss in Boots?

A: Het zit hem allemaal in de verbeelding. In het begin moest ik Kitty Softpaws zelf bedenken. In de vroege fases was er geen script. Er was geen enkele foto of tekening van Kitty Softpaws die ik kon gebruiken. Ik heb terug gegrepen naar mijn kindertijd en herinnerde me hoe mijn grootmoeder me schitterende verhalen vertelde waarbij ik mijn verbeelding gebruikte. De beste gids die ik had bij het maken van de film was de regisseur Chris (Miller). Hij hielp me vorm geven aan het personage, maar het kwam toch echt voornamelijk uit mijn eigen verbeelding. Later werkte ik ook nauw samen met Antonio.

Dreamworks

V: Natuurlijk. Antonio Banderas is Puss in Boots zelf. Je bent al een lange tijd een hechte vriendschap met Antonio. Herinner je, je nog de eerste keer dat je hem ontmoette?

A: Ja, ik was een jonge, beginnende actrice en ik deed een screentest met Antonio voor de film Desperado (1995). Ik was zo nerveus omdat Antonio toen een enorme ster was en ik was totaal onbekend. Toch was hij erg vriendelijk tegen mij. Hij stelde me op mijn gemak. Als je aan Antonio vraagt waar we elkaar voor het eerst ontmoet hebben zal hij je een verhaal vertellen over hoe hij me zag in bikini. We verbleven tijdens de opnames van Desperado allemaal in hetzelfde hotel en op een dag ging ik naar het zwembad. Hij praat altijd daarover. We waren al twee weken aan het filmen voor Desperado en hij herinnert zich geeneens de screentest waar we elkaar voor het eerst zagen. Hij herinnert zich alleen de bikini.

V: Dat is wel begrijpelijk. Je bent prachtig. Ik las onlangs in een magazine dat één van jouw schoonheidtips het doen van gezichtsoefeningen is. Is dat waar?

A: Ja, dat is waar. Ik oefen mijn gezicht. Ik beweeg de spieren. Ik doe bijvoorbeeld dit (trekt haar lippen samen). Ik gebruik ook mijn eigen lijn gezichtsverzorging. Hij is echt heel erg goed. Ik wil geen botox, hoewel ik het later misschien nodig zal hebben (lacht).

V: Normaal gezien ontmoeten de sterren die de stemmen van grote animatiefilms inspreken elkaar niet. Ze spreken hun teksten in op verschillende dagen. Voor Puss in Boots werkte je echter samen met Antonio. Dat moet leuk geweest zijn.

A: Het was inderdaad leuk. We hebben vaak gelachen. Antonio is de liefste en zachtste man ooit en een dierbare vriend. Dit was de eerste keer dat ik zo een film deed en ik was dus enorm nerveus maar Chris hielp me en toen ik samenwerkte met Antonio begeleidde hij me ook. Antonio is echt al een oude rot in het vak na het maken van de Shrek films.

V: de laatste keer dat we je zagen had je een erg pijnlijke enkel. Hoe gaat het nu?

A: Ja, ik heb een probleem met mijn enkel. Ik had twee ligamenten gebroken en ik had eigenlijk direct naar de dokter moeten gaan, maar ik heb het twee weken uitgesteld. Toen ik daarna toch nog naar de dokter ging en hij de schade zag was hij verbaasd dat ik nog kon wandelen. Hij kon het gewoon niet geloven. Hij zei : “Je moet echt zoveel pijn hebben nu.” Ik antwoordde: “Ok, maar wat ik echt wil weten is wanneer ik terug mijn hoge hakken kan dragen. Ik moet echt mijn hoge hakken kunnen dragen.” Door de zere enkel kon ik die niet dragen. Ik ben echt zo klein zonder mijn hakken. Niemand kon me zien staan in een menigte. Als ik naar een restaurant ging werd ik gewoon niet bediend (lacht).

V:  Is je dochter Valentina een fan van Puss in Boots?

A: Dat is ze. Mijn dochter vind het heerlijk om Antonio na te doen. Ze zegt steeds (doet het accent van Antonio na): “Ik ben Puss in Boots”. Het is zo schattig. Ze klinkt echt als Antonio.

V: Is dat de eerste film waarin je dochter jou kan zien acteren ? De meeste van jou films zijn voor volwassenen.

A: Wel, nee (lacht). Ze heeft ook Grown Ups gezien, die ze misschien niet gezien zou moeten hebben. Maar ze is echt dol op Puss in Boots. Toen we de film aan het maken waren speelde Antonio steeds spelletjes met haar en hij vroeg haar “Wat is favoriete animatiefilm?” Valentina is zo grappig en slim dat ze tegen hem zei “De Leeuwenkoning.” Hij wist echt niet wat te zeggen. Toen lachte ze en zei : “Nee hoor, het is Puss in Boots.”

V: Wat betekent het voor jou om een film te maken die jou dochter kan zien?

A: Het betekent echt veel voor me. Ik ben trots op Puss in Boots. De film is echt heel grappig, het is een echte familiefilm. Iedereen is er dol op. Ik ben er persoonlijk dol op omdat ik als werkende moeder, tijdens de weinige momenten dat ik tijd heb, graag mijn dochter meeneem naar de film. Kinderfilms zijn vaak nogal stom, maar wat Puss in Boots zo leuk maakt is dat volwassenen hem ook grappig zullen vinden. Kinderen vinden hem hilarisch.

DreamWorks Animation

V: Was het gemakkelijk voor jouw dochter om te begrijpen dat mama Kitty Softpaws is?

A: In het begin was ze erg zeker. Het duurt jaren om deze films te maken en in het begin keek ze graag naar de katten op het scherm. Toen besefte ze dat Kitty Softpaws klonk als haar mama en legde ik haar uit dat dat mama was en dat de katten gemaakt waren door de computer. Ze is een slim meisje. Ze begreep het snel.

V: Ik veronderstel dat je nu bij je dochter in een hoog aanzien staat omdat je een ster bent van deze grote animatiefilm?

A: Ja, ze is erg blij dat mama rondhangt met Puss in Boots. Eindelijk denkt ze dat haar moeder cool is. Ken je dat gezicht met enorme ogen dat Puss trekt als hij iets wil ? Mijn dochter doet dat ook. Niet om haar willetje te krijgen, meer op een cynische manier. Ze zegt dan “Alsjeblief mama” en trekt het gezicht erbij. Ze is zo grappig.

V: Acteurs die stemmen inspreken voor animatiefilms staan erom bekend dat ze heel lichamelijk kunnen worden. Als hun personage rent of springt staan ze te rennen of te springen in de geluidsstudio. Hoe zit dat met jou ? Hoe actief ben jij?

A: Heel actief, het is moeilijk om niet lichamelijk te worden en de emoties uit te beelden. Ik ben een Latijns-Amerikaans (lacht). We zijn zo in alles wat we doen. Ik ben ook een actrice die een personage neerzet. Het kan gevaarlijk worden tijdens een opnamesessie.

V: Gevaarlijk? Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Ik las dat er ooit, terwijl je een stem aan het inspreken was, opeens een muur in de studio naar beneden kwam en jou bijna verpletterde omdat je zo enthousiast aan het bewegen was. Is dat verhaal waar?

A: Dat is waar. Het was griezelig. De scène die we aan het doen waren was erg lichamelijk en we waren aan het rondrennen en opeens kwam er een muur naar beneden. Chris was toen bij mij. Het was heel serieus en gevaarlijk. Als die muur ons geraakt had weet ik niet wat er was gebeurd. Ik wil er niet aan denken. De muur brak uiteen toen hij de grond raakte. Hij miste ons maar net.

V: Jeetje. Ik ben blij dat je nu veilig en wel hier bent.

A: Ik ook!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.