Aan het woord: Tom van Avermaet over Dood van een Schaduw (2/2)

Serendipity Films

Serendipity Films

Met Tom van Avermaet heeft België er nog maar eens een regisseur bij om nauwlettend in de gaten te houden. Zijn Dood van een Schaduw maakt binnenkort kans op een Oscar en dat was reden genoeg voor een uitgebreide babbel met de man. In dit tweede deel van het interview spreekt hij over de acteurs die hij voor zijn film kon strikken.

U hebt ook een geweldige cast bij elkaar kunnen krijgen. dit gaat niet enkel met geld. Hoe hebt u dat voor mekaar gekregen?

Niemand heeft het in de film voor het geld gedaan, noch cast, noch crew, daarvoor was er zeker te weinig. Omdat het een ambitieus project was, heeft dat ook z’n prijskaartje gehad, maar het is zeker niet te vergelijken met de prijs die de film had gekost moest iedereen z’n normale prijs hebben gerekend. Iedereen deed het vooral uit enthousiasme. Ik had mijn scenario naar Laura Verlinden en Peter Van den Eede gestuurd, de mensen waar ik ook mijn eindwerk droomtijd naar toe heb gestuurd, en zij waren ook meteen verkocht om mee te werken aan het project.Ook de Waalse versterking in de acteur Benjamin Ramon was bereid om mee te doen. Ik heb dus veel geluk gehad dat iedereen het scenario heeft kunnen smaken en dat deze topmensen zich volledig hebben ingezet om dit project tot voltooiing te brengen.

Serendipity Films

Maar dé acteur van het moment, Matthias Schoenaerts, zit ook in uw film. Hoe hebt u hem kunnen strikken?

Voor de hoofdrol heb ik Matthias Schoenaerts gekozen, dit was een zeer bewuste keuze al van het begin van de conceptie van het project. Ik was altijd al een grote ‘fan’ van Matthias als acteur, lang voor z’n grote doorbraak met Rundskop. Ik had hem ook gevraagd om de hoofdrol te spelen in m’n eindwerk Droomtijd, maar dit was toen door omstandigheden misgelopen.Ik heb toen wel gebruik kunnen maken van een andere topacteur, Maarten Claeyssens, maar m’n interesse om met Matthias te werken is steeds gebleven. Ik heb hem dan ook erna m’n eindwerk gegeven en nadat hij de film bekeken had heeft hij me meteen gezegd, in je volgende film doe ik zeker mee. Hij is een man van z’n woord en is mij en het project trouw gebleven gedurende de 5 jaar dat het project van pre-productie naar complete afwerking heeft in beslag genomen.
Laura Verlinden en Peter Van den Eede had ik m’n scenario gestuurd en ook m’n eindwerk en zij waren ook meteen verkocht om mee te werken aan het project alsmede ook de Waalse versterking in de acteur Benjamin Ramon. Ik heb dus veel geluk gehad dat iedereen het scenario heeft kunnen smaken en dat deze topmensen zich volledig hebben ingezet om dit project tot voltooiing te brengen.

Is het toeval dat in deze film, die ook net als Rundskop is genomineerd voor de Oscars, ook Matthias Schoenaerts de hoofdrol speelt?

Ik denk het wel. Juist doordat de twee films en de twee rollen zo compleet verschillend zijn. Maar niettegenstaande denk ik ook wel niet dat het z’n laatste nominatie zal zijn, en de volgende zal waarschijnlijk niet voor een film, maar voor hem persoonlijk komen.

Het is zeker en vast een voordeel om een acteur van zo’n kaliber in je film te hebben, gewoon omdat het een erg goede acteur is en omdat hij voor mij ook perfect past binnen het soort film dat ik maak (een echte filmacteur die met de kleinste mimiek veel kan zeggen). Maar ik denk wel dat de mensen het geheel van de film hebben kunnen smaken en niet enkel het feit dat het Matthias is, de twee films zijn ook enorm verschillend van rol voor hem, mensen herkennen meestal zelfs niet dat het dezelfde acteur is, tenzij ze dan later de aftiteling bestuderen.

Waar gaat de film eigenlijk over?

De film gaat over een soldaat die gestorven is in de Eerste Wereldoorlog. Hij zit nu gevangen in een soort tussenwereld tussen leven en dood , waar hij schaduwen moet verzamelen van stervende mensen voor een vreemde verzamelaar van die schaduwen, mijn interpretatie van de dood dus. Als hij 10.000 van deze schaduwen heeft verzameld, kan hij z’n eigen schaduw (die ook in de galerij gevangen zit) en een tweede kans op leven terug verdienen. Hij doet dit om een meisje terug te zien dat hij ontmoet had het moment voordat hij gestorven is en waarop hij ogenblikkelijk verliefd is geworden. Doorheen de film ontdekt hij echter iets, waardoor z’n hele situatie verandert.

 Veel fictie dus. Voor welke filmliefhebber is hij het meest geschikt?

De fantasy en sci-fi fans zullen zullen het zeker ‘de max’ vinden maar toch beschouw het nog het meest als poetische fantasie. Ik hoop voor iedereen natuurlijk.

Wanneer speelt de film zich af?

De film speelt zich vooral af in twee werelden. De tijdloze wereld van de verzamelaar die een beetje buiten onze interpretatie van tijd staat en onze wereld, specifiek rond de tijd van de eerste wereldoorlog.

Serendipity Films

Is er in de film iets te merken van de eerste wereldoorlog?

De oorlog is wel voelbaar ja, dit vooral in de momenten in de film wanneer het hoofdpersonage Matthias Schoenaerts, alias Nathan Rijckx, ofwel z’n verleden herbeleeft of terug probeert te keren naar de echte wereld.

Welke prijzen hebt u al gewonnen met deze film?

De ‘Best of the Fest’ award op LA Short Fest, waardoor ik ook de Oscar Qualifier won. ‘Beste Europese kortfilm’ op het filmfestival te Valladolid in Spanje, waardoor de fillm ook genomineerd is voor een ‘European Film Award’. De publieksprijs op het kortfilmfestival te Leuven. Ook de Franse prijs ‘Samain du cinéma fantastique’, de ‘beste kortfilm’ op het Fargo film festival en beste cinematografie voor mijn cinematograaf Stijn Van Der Veken op het Irvine International Film Festival.

Dat zijn er veel, of is dit redelijk normaal voor een Vlaamse film tegenwoordig?

Precies wel, we winnen allemaal en overal, zeker de kortfilms. Er is hier gewoon enorm veel talent aanwezig, en dat beginnen ze buiten de grenzen ook te merken.

Dus u had al wel een vermoeden dat uw film in de prijzen ging vallen?

Goh nee (lacht), ik heb het nu vooral over de andere mensen. Ik was al heel blij dat de film gewoon afgeraakt is, het feit dat hij dan nog eens in de prijzen valt is bij mij ook een grote maar blijde verrassing.

Is de film ook te zien in de bioscoop of enkel op de festivals?

Voorlopig nog enkel op festivals, in de US en UK komt hij ook gelimiteerd in een aantal bioscopen als deel van de Oscar genomineerde kortfilms. Ik hoop dat we hem ook op een of andere manier in België in de bioscoop kunnen krijgen, maar daar kan ik nog niets met zekerheid over zeggen. Hij komt zeker op DVD en Blu-Ray, maar de data daarvoor weet ik ook nog niet .

Zijn er al plannen voor een volgende film?

Ik heb een paar ideeen, maar deze moeten nog een pak concreter uitgewerkt worden. Het volgende project zal zeker geen kortfilm meer worden, maar een langspeelfilm. Ik hoop spoedig een heel aantal projecten in de pipe-line te hebben, en dan komt er hopelijk één door dat ik effectief kan verfilmen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.