Aan het woord: Jeremy Renner (2)

Paramount

Paramount

Vorige keer sprak Jeremy Renner over zijn tegenspeelster Gemma Arterton en verklapte hij hoe je best een heks doodt. Vandaag heeft hij het over zijn carrière en zijn toekomstplannen omtrent Steve McQueen.

Wat betreft je acteercarrière heb je nooit opgegeven. Wat heeft er voor gezorgd dat je bleef doordoen, zelfs wanneer je je rekeningen niet meer kon betalen?

Er was geen plan B voor mij. Acteren maakt me zelfs in de moeilijkste tijden gelukkig. Er waren dagen dat ik me amper een maaltijd kon permitteren. Ik vroeg aan mezelf of ik gelukkig was en ik kon daarop “ja” antwoorden. Natuurlijk vond het ik het niet zo leuk dat ik aan het verhongeren was maar mijn werk maakte me gelukkig. Het geeft je kracht wanneer je door harde tijden gaat. Je acteert niet omwille van het geld, wel omdat je het graag doet.

Werk je nu zo hard omdat er ooit een periode was dat je helemaal geen werk had?

Nee, dat gebeurde gewoon. Ik zou nooit expres vijf films na elkaar doen. Ik zou eerder meer voorbereidingstijd nemen of meer tijd voor mezelf. Maar het is nu zo gelopen, en ik zie het als een uitdaging. Wil ik werken? Ja. Maar ik hoef niet zoveel films in één keer (lacht).

Paramount

Hoe is je leven veranderd na je Oscarnominaties en de sterrenstatus die je verworven hebt?

Ik krijg meer aandacht en erkenning. Ze bieden me veel meer rollen aan; ik krijg ook betere en grotere rollen. Daarnaast is alles gebleven zoals het was. Ik sta elke ochtend op en wordt geconfronteerd met uitdagingen.

Hoe kies je je rollen tegenwoordig?

Wat voor film het ook is, het personage is het belangrijkste voor me. Dat is het gedeelte waaraan ik kan bijdragen als artiest.  Daarom vind ik het belangrijk dat mijn personage iets toevoegt aan het verhaal en een complex figuur is. Ik moet emotioneel of fysiek uitgedaagd worden. Ik wil iets bijleren en geen dingen doen die ik al duizend keer gedaan heb.

Het lijkt alsof je een voorkeur hebt voor personages die op het eerste zicht moeilijk in te schatten zijn.

Ik geniet ervan om personages te spelen waarvan het publiek niet weet of het nu de goeie of de slechte is. Ik vind het geweldig wanneer een verhaal zo’n personages heeft. ik hou van antihelden die complex zijn en menselijke zwaktes hebben.

Is het waar dat je een film wil producen over Steve McQueen?

Dat klopt. Steve McQueen is een Hollywoodicoon. Hij is een ongelofelijk meergelaagd karakter, een heel zelfzekere en tegelijk labiele man. Voor elke positieve karaktertrek die hij heeft kan je een slechte vinden. Hij is een heel interessant persoon maar het is moeilijk om een goed script te filteren uit zijn complex leven.

Zou jij hem willen vertolken?

Ja, dat zou een eer zijn voor me.

Paramount

Je speelt de superheld Hawkeye in The Avengers, dat is ook een iconisch personage. Wat vond je leuk aan die figuur?

The Avengers was de eerste grote film waarvoor ik tekende. Ik vertolkte hem niet omdat hij een superheld is maar omdat hij eerst en vooral een menselijk wezen is. Hij kan niet vliegen en heeft geen rare superkrachten; hij is gewoon  een man met kenmerkende gaven. Dus ik kan mezelf identificeren met hem. Mijn vraag was eigenlijk  of ik zou moeten rondrennen in een paarse legging. Ik denk niet dat het me goed zou staan. Niet dat ik dat kan weten… (lacht). Toen toonden ze me hoe de outfit eruit ging zien en ik vond het goed. Daarnaast wist ik ook dat de hele wereld deze film ging zien. Het was dus een kans was die ik niet mocht missen.

Elk jaar schrijf je je ervaringen op om te zien wat je de volgende keer beter zou kunnen aanpakken. Wat heb je over jezelf geleerd daardoor?

Het verandert van jaar tot jaar. Wat ik elke keer wil is meer tijd doorbrengen met mijn familie, maar ik moet echt veel werken. Toen ik tien à elf jaar geleden alles begon op te schrijven besefte ik dat ik een hele boel dingen moet veranderen. Maar de dingen die ik de laatste tijd over mezelf heb geleerd zijn niet meer zo fundamenteel.

Je familienaam klinkt Duits. Heb je Duitse roots?

Ja, mijn grootvader kwam uit Duitsland. Maar ik weet niet van waar hij precies komt. Hij is naar Amerika geïmmigreerd toen hij nog jong was.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.