Interview: Judd Apatow

Universal

Universal

De naam Judd Apatow staat zowat synoniem voor leuke dramedies. Of zijn het nu romcoms? Onder welke noemer je ze ook plaatst, de meeste van de door hem geproduceerde of geregisseerde films bevatten een herkenbare en verfrissende mix tussen onvervalste emotie en platvloerse humor. This is 40, door hemzelf geregisseerd, kan je nu aan je DVD-collectie toevoegen.

Q: Wat motiveerde je om This is 40 te gaan maken?

A: Ik wou een film maken over die speciale periode in je leven wanneer je veertig wordt – en ik ben dol op films waarin zowat alles fout loopt. Dus dacht ik, “Ik maak een film over een koppel dat in dezelfde week veertig wordt en samen een inzinking moet overleven.” Het moest natuurlijk grappig blijven maar toch wou ik alle typische zaken over het ouderschap en relaties tonen. Ik wou zowat alle aspecten van die leeftijd onder de schijnwerpers zetten.

Q: Je eigen vrouw en kinderen doen mee in deze film. Vond je het niet vreemd om je eigen familie te regisseren?

A: Ik vind het resultaat van de film geslaagd dus het zal wel een goed idee geweest zijn denk ik? Als het op een flop was uitgedraaid dan was ik nu gescheiden en zouden m’n kinderen niet meer met me willen praten. Het was natuurlijk wel een gewaagd idee en misschien had ik het op veilig kunnen spelen door het niet te doen. Maar ik vond het een interessant concept omdat films doorgaans niet zo waarheidsgetrouw zijn. Mensen die elkaar in het echte leven kennen en liefhebben, om die samen het scherm te doen delen gaf het geheel veel diepere lagen. Ik kon meer uit hen krijgen dan uit een ingehuurd stelletje acteurs.

Q: Had je geen zin om zelf de vaderrol te spelen?

A: Ik acteer niet omdat ik geen greintje charisma heb. Als je naar Paul Rudd kijkt dan druipt het charisma eraf. Hij heeft zichtbare buikspieren, hij is knap, charmant én is een briljante acteur. Met Paul samenwerken is altijd lachen geblazen. Het moeilijkste was om het levensecht te maken. Ik wou geen typisch filmische structuur waarbij je perfect kon voorspellen wat je in de volgende scène zou te zien krijgen. Eigenlijk werkt het meer als een boek of een soort documentaire. Ik had een enorme overvloed aan beeldmateriaal waaruit ik dan een samenvatting maakte om de film rond op te bouwen.

Q: Hoe autobiografisch is de film eigenlijk geworden?

A: Puur afgaand op de emoties en de gevoelens in de film is het héél erg waarheidsgetrouw. De confrontaties en problemen die we zelf als familie meemaken zitten zeker in de film. Het verhaal waarrond deze zaken opgebouwd zijn is verzonnen maar de bouwstenen zijn echt. Hoe voeden we onze kinderen op? Doen we het wel goed of zijn we hun toekomst aan het verneuken? Hoe sterk is onze relatie en hoe kunnen we onze problemen het best oplossen? In dat opzicht is de film heel erg autobiografisch. Er zit dus veel waarheid in de film.

Q: Wat wil je dat het publiek van deze film meeneemt?

A: Het gaat over mensen die van elkaar houden. Maar het leven is zo ingewikkeld en iedereen sleept zoveel eigen bagage mee dat het soms wel een onoverzichtelijk boeltje kan worden. Dan moet je jezelf gewoon voor ogen houden dat je het beter kan maken. Wat de film grappig maakt is dat echt alles compleet de mist in gaat. Het gaat over de kleine, schijnbaar onbeduidende details in het leven die ons compleet horendol maken.

Q: Wat heb je nog voor leuke DVD-extraatjes achtergehouden?

A: Er wordt altijd veel werk in de DVD/Blu-Ray gestoken, zelfs terwijl we aan de opnames bezig zijn. We hadden een personage “Triumph the Insult Comic Dog” die iedereen de hele tijd liep af te zeiken. Er zijn ook een hele hoop schitterende scènes die in hun originele, niet ingekorte versie op de DVD belanden.

Zo hebben we een toffe scène waarin Pete en Debbie (Paul Rudd en Leslie Mann) met een ander koppel aan tafel zit en discussiëren over hun verschillende filosofieën over het leven en ouderschap. In het midden van die dialoog komt één van de kinderen naar de tafel omdat hij naar het toilet moet, maar de ouders zijn zo in het gesprek verwikkeld dat de jongen gewoon aan tafel z’n gevoeg doet. Dan volgt het grote debat over wie met hem naar het toilet zal gaan om de boel op te ruimen. Het is een erg grappige scène en het toont gewoon het leven van een gehuwd koppel in een andere context dan we gewend zijn.

Er zitten ook een hoop clips in van alle verschillende muzikanten die aan de film hebben meegewerkt. Ryan Adams, Graham Parker, noem maar op. En ook de ouwe getrouwe achter de schermen minidocumentaires kunnen natuurlijk niet ontbreken. Er zit een leuk stukje in met Albert Brooks en over hoe het nu precies is om met je familie samen te werken. Ik denk dat de DVD een pareltje wordt.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.