Aan het woord: Ben Wishaw als Q

Skyfall

EON/Columbia

Wie Bond zegt, zegt gadgets, en wie gadgets zegt, denkt automatisch aan Q. De meesten denken bij Q aan een oude, niet op zijn mondje gevallen man, en dat beeld hebben we te danken aan Desmond Llewellyn, die de rol van de uitvinder het meest vertolkte. Maar net zoals Bond door de jaren heen al verschillende gezichten kreeg, veranderde Q evenzeer al een paar keer van gelaat. De laatste Q was John Cleese, maar daarvoor moeten we al terug naar Die Another Day, oftewel de laatste keer dat Pierce Brosnan in de huid van Bond kroop. Geen Q dus tot nu toe voor Daniel Craig, al komt daar in Skyfall verandering in.

Dreamworks

Of hij even gevat zal zijn of zijn voorgangers valt nog te bezien, wel kunnen we nu al met zekerheid zeggen dat hij er alvast een pak jonger zal zijn. Q wordt in Skyfall namelijk vertolkt door Ben Wishaw, die tot hier toe vooral bekend was voor zijn rol van Jean-Baptiste Grenouille in Perfume.

Q: Keek je vaak naar Bond-films als kind?

A: Ik herinnerde me vooral de films met Pierce Brosnan als Bond. Ik zal de andere films vroeger ook wel eens gezien hebben, maar daar was niets van blijven hangen. Nu ik ze voor Skyfall onlangs nog eens allemaal herbekeken heb ben ik wel fan geworden. Vooral From Russia with Love is een topper!

Q: Je rol was lang geheim voor het publiek. Was het lastig om je mond te houden?

A: Eigenlijk wel, want eerlijk gezegd heb ik het al vrij snel moeten opbiechten aan m’n broer (lacht).

Q: Is hij een Bond-fanaat?

A: Niet meer dan anderen, maar toch moest ik het hem wel vertellen. Hij geloofde me eerst niet.

Q: Heb je auditie moeten doen voor deze rol?

A: Eerlijk gezegd niet! Ongelofelijk hé? Sam Mendes, de regisseur belde me op en vroeg of ik geïnteresseerd was, en dat was het eigenlijk! Ik ben er eerlijk gezegd nog altijd niet goed van (lacht).

Q: En hoe omschreef hij je personage?

A: Deze Q zou vooral een computergenie worden. Wat wel handig is voor de film, als je weet dat de vijand deze keer vooral lelijk huis houdt in cyberspace.

Q: Trok je dan vaak op met hackers, of hoe heb je je voorbereidt?

A: Niet bepaald. Ik leerde wel te typen zonder naar m’n scherm te kijken en heb veel bijgelezen.

Q: En wat las je dan zoal?

A: Veel over MI6 (de Britse geheime dienst, in wiens opdracht Bond spioneert, SD) eigenlijk. Maar meer voor mezelf dan voor m’n rol. Ik vind het dubbelleven van een spion enorm fascinerend.

Desmond Llewellyn

MGM

Q: En heb je de Q’s van Desmond Llewellyn of die van John Cleese met extra aandacht bekeken?

A: Neen, en dat was een bewuste keuze. Ik heb vooral alle vorige Bond-films bekeken waar Q niét in voorkwam. Deze Q begon, net als Bond twee films terug, met een schone lei, en dus wou ik me niet vastpinnen op de maniertjes die andere acteurs vroeger aan dit personage gegeven hebben. En Sam is eigenlijk met net dezelfde visie aan deze film begonnen. Bond bestaat al 50 jaar, en uiteraard zijn er dan ook bepaalde formules of “Bondigheden” waar je niet om heen kan. De kijker verwacht nu éénmaal een aantal zaken als hij naar een Bond-film kijkt, maar wil je ze ook nieuwe, verrassende dingen voor de ogen gooien.

Q: Q is niet echt de meest handige uitvinder ooit. Zo blaast hij al eens iets op per ongeluk. Zit dat ook in Skyfall?

A: Hij is handiger deze keer. Het is nog altijd een excentrisch figuur, en dodelijk intelligent uiteraard. Al steekt hij ook deze keer iets uit waarover ik je helaas verder niks kan en mag vertellen!

Q: Kan je al iets kwijt over de gadgets?

A: Dat die deze keer minder aanwezig zullen zijn. Q is een computergenie, dus komt de focus vooral daar te liggen.

Q: En ben je zelf een gadget-fan?

A: Niet echt, ik heb wel een i (denkt na)…Pad, ja een iPad. Maar die gebruik ik enkel voor m’n mails op te lezen. Ik ben dus helemaal geen Q in het echte leven, maar ik kan je wel heel erg goed wijsmaken dat ik zo ben (lacht)!

Q: Dit is niet de eerste keer dat je met Daniel Craig samenwerkt. Is hij veel veranderd sinds hij Bond vertolkt?

Wishaw en Craig

MGM

A: Nee, het is nog altijd dezelfde, joviale kerel. Het is wel een perfectionist, maar dat was hij vroeger ook al. Hij is echt gefocust op z’n werk en z’n rol, en echt wel streng voor zichzelf. Hij beseft dus echt wel het belang van zijn rol. Maar daarbuiten kan hij ook heel speels en gewoon ook heerlijk debiel zijn!

Q: Dus het was wel een leuke samenwerking.

A: Ik was er maar vijf dagen, dus had ik niet echt de tijd om het kalf uit te hangen (lacht). Mijn eerste draaidag was ’s nachts, in The National Gallery. Ik weet niet of jij al eens ’s nachts gewerkt hebt, dat geeft een heel bizar gevoel in feite.

Q: Laatste vraag: ooit zin om zelf Bond te spelen?

A: (lacht) Wat denk je? Nee, ik denk dat ik de fans van Bond dat niet ga aandoen. (Bron: shortlist.com)

[imagebrowser id=3]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.