This is your captain speaking: Q&A met Denzel Washington

Paramount

Paramount

Denzel Washington voorstellen hoeft al lang niet meer. Deze klasbak kwam voor het eerst op mijn (toen twaalfjarige) radar met The Pelican Brief. Wist ik veel dat hij op dat moment al glansprestaties in Malcolm X en Cry Freedom achter de rug had. En er al een Oscar en een Golden Globe op de schoorsteen stonden te blinken voor z’n bijdrage aan Glory. Z’n carrière is even uitgebreid als gevarieerd, en ook al zitten er misschien een paar films bij waar hij ook zelf misschien liever niet meer wordt aan herinnerd (The Preacher’s Wife, anyone?), op zijn prestaties valt er zelden iets af te dingen.

Voor zijn meest recente film Flight vertolkt Washington de rol van Whip Whitaker, de kapitein van een vliegtuig dat door een technisch defect in moeilijkheden komt, en dat hij op spectaculaire wijze toch veilig aan de grond weet te zetten. A hero is born, denk je dan, maar uit verder onderzoek in de nasleep van de crash blijkt dat “Captain Whip” misschien toch niet de held is waartoe zijn miraculeuze landing hem gebombardeerd heeft…

Voor wie Flight nog niet zag zou ik zeggen, bekijk hem eerst en lees dan pas verder, want anders zou je misschien wel meer te weten komen dan je zou willen. Voor al de rest, geniet van het interview, waarin Denzel het onder meer heeft over zijn manier van acteren en het personage dat van hem een superster maakte.

Paramount

Q: Denzel, het moet een droom geweest zijn om een fantastisch neergepende rol als die van Whip Whitacker te kunnen vertolken. Wat trok je er precies in aan? Was het misschien omdat je, zoals wij allemaal wellicht, zelf iemand kent die verslaafd is?

A: Neen, absoluut niet. Ik koos voor deze rol omdat ze, zoals je zelf terecht opmerkt, heel goed uitgewerkt is. Ik heb trouwens nooit de neiging om grote wijsheden te gaan verkondigen met de rollen die ik speel. De kijker haalt er uit wat hij wil, het is dus zeker niet aan mij om hem te zeggen wat hij uit die of die rol moet leren. Het volledige scenario is trouwens schitterend, en niet alleen mijn personage. Ik lees, uiteraard, heel veel scripts, en vaak moet je je door de pagina’s heen ploegen. Dat was bij Flight dus niet het geval. Hier vlogen de pagina’s om, omdat ik razend nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal.

Q: Het is in ieder geval een rol die je naar plaatsen moet gebracht hebben die je misschien liever niet wou opzoeken. Hoe bereid je je voor op dergelijke moeilijke momenten?

A: Moeilijke momenten beleef ik alleen maar op sets van films waar ik eigenlijk helemaal niet aan wil of wou meewerken. Dat was hier zeker niet het geval. De productie was zelfs één groot avontuur! Er was eerst en vooral de heerlijke samenwerking met Bob (Robert Zemeckis, de regisseur, SD). Maar daarnaast kon ik me uitleven in de vluchtsimulator en mocht ik een alcoholicus vertolken. Niet dat elke dag altijd even makkelijk was. Er zijn inderdaad scènes die door het bot gaan, en die waren best moeilijk om te doen, maar daar ligt net de uitdaging.

Paramount

Q: Mocht iemand die je graag ziet, sterven in een vliegtuigcrash, en je zou weten dat de piloot, net als jouw personage, dronken in de cockpit zat, zou je het ok vinden dat die piloot, ook al is de crash niet zijn schuld, voor 5 jaar de cel invliegt?

A: Ik vind dat hij er dan nog goed vanaf komt! Van mij zou hij voor minstens twintig jaar achter slot en grendel mogen.

Q: Omdat ik wist dat ik je vandaag ging interviewen heb ik vannacht over je gedroomd, en over al de films waar je fantastisch in was. Maar waar droom jij over?

A: (lacht) Dank je wel! Wel, grappig dat je de vraag stelt. Ik droom vaak dat ik vlieg en dan nog specifiek onder bruggen door ga. En dit zeg ik niet ter promotie van deze film, want ik heb deze droom al m’n ganse leven! En zijn het geen bruggen waar ik onder door moet vliegen, dan zijn het wel kabels, of elektriciteitslijnen. Maar vraag me niet naar de betekenis, want daar heb ik echt geen antwoord op.

Warner

Q: Je hebt al vaker memorabele personages gespeeld en nu ook weer. Soms deed je me zelfs denken aan je rol in Malcolm X, een film die dit jaar alweer 20 jaar oud is. Kan je ons tot slot nog iets vertellen over die rol? En hoe ze je manier van spelen eventueel beïnvloed heeft?

A: Wow, is die film al 20 jaar oud? Dan was ik maar 12 toen ik Malcolm X speelde? (hilariteit) Maar om op je vraag te antwoorden weet ik eerlijk gezegd niet zo heel veel meer over hoe ik me voelde bij  het spelen van die rol. Ik dacht daar toen niet echt zo diep over na, en dat doe ik tot op vandaag nog niet. Ik leef me gewoon in elk personage in, zonder meer. Ik herinner me wel nog dat het een zalig gevoel was om voor Malcolm X terug te keren naar Afrika. Om daar rond te lopen, met al die mensen om je heen, heerlijk!

(Bron: collider.com)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.