12 Years a Boy: Richard Linklaters Boyhood

boyhood-richard-linklater

Diaphana Films

In een tijd van reboots, remakes en sequels is het extra verfrissend wanneer er iets geheel origineels in de zalen verschijnt. Het ziet er naar uit dat we dat deze zomer nog eens mogen meemaken. Toegegeven: we zijn bevooroordeeld tegenover regisseur Richard Linklater, voor wiens Bernie uit 2011 we een zwak hebben, en die in Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight op ongeziene wijze de realiteit van een relatie wist weer te geven. Dit jaar gaat Linklater echter nog een stap verder dan in de Before-serie, waarin hij elk decennium een dag uit het leven van hoofdpersonages Jesse (Ethan Hawke) en Céline (Julie Delpy) onder de loep nam.

Before Midnight, Faliro House Productions

Voor zijn laatste, Boyhood, duurden de opnames twaalf jaar. De film is een weergave van de jeugd van Mason (Ellar Coltrane) van zijn zesde tot zijn achttiende. Elk jaar filmde Linklater een aantal scènes, ook met Ethan Hawke en Patricia Arquette als Mason’s gescheiden ouders. Het ultieme coming-of-age verhaal, dus.

Je kan denken aan de Doinel-cyclus van François Truffaut of aan Emma Watson en Daniel Radcliffe die voor de camera’s opgroeiden, maar nooit eerder gebeurde dit in één enkele film. Door het experimentele karakter van de prent lijkt het misschien een gimmick, maar in de handen van Linklater zou het ook wel eens pure poëzie kunnen zijn. De recensies na de vertoning op Sundance wijzen alleszins in de richting van het laatste. Als we die geloven, mogen we een emotionele en betoverende film verwachten. Kunst die niet spectaculair is, maar ‘gewoon’ het leven weergeeft en die een ervaring beschrijft die we allemaal gemeenschappelijk hebben: te zijn. Wij kijken alvast uit naar de zomer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.