75 jaar Cinematek

Cinematek 75

cinematek.be

Cinematek viert de komende tijd uitgebreid de 75e verjaardag van het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Filmliefhebbers kunnen genieten van een speciale vertoningen, opendeurdagen en nog veel meer.

Wouter Spitters

Wouter Spitters

Het filmarchief werd in 1938 opgericht door Henri Storck, André Thirifays en Pierre Vermeylen en waakt sindien over de conservatie en restauratie van een heleboel oude én nieuwe films. De organisatie herstelt oude films, digitaliseert ze en zorgt er daarenboven voor dat nieuwe generaties deze films ook kunnen ervaren op het grote scherm. Film en alles daarrond hoort bewaard te worden want naast tijdsdocumenten zijn het ook op esthetisch en technisch vlak vaak interessante bronnen. In deze tijd houden nieuwe vraagstukken zoals de digitalisatie en andere grote evoluties in de filmwereld Cinematek bezig. Het grote doel blijft à la fin dat wat de stichters en eerste cinefielen voor ogen hadden: film bewaren als een vorm van kunst, toegankelijk voor iedereen.

Dit doel wordt meer dan ingelost de komende weken. In november en december komen de festiviteiten rond 75 jaar filmarchief namelijk tot een hoogtepunt. Zo houdt onder meer het documentatiecentrum van het filmarchief opendeur op 16 en 17 november. De collectie omvat persdossiers, affiche’s, foto’s, boeken, en alles wat er nog te pas kan komen aan het hele filmbedrijf. Als dat al niet de moeite waard is, is het extra leuk te weten dat op deze data ook een vintage shop wordt opgezet. In de foyer van de Cinematek zal datzelfde weekend een heel aantal van de boeken, flipbooks en affiches te koop zijn. En alle dvd-uitgaven van het filmarchief worden uitzonderlijk aan halve prijs verkocht!

RKO Radio Films

Een persoonlijke favoriet uit de hele resem aan activiteiten is de ‘carte blanche‘. 125 filmmakers kregen de kans om een werk dat hen geïnspireerd heeft of dat zij interessant vinden uit het filmarchief te kiezen. Deze worden vanaf 16 november tot en met het einde van het jaar uitgezonden in verschillende zalen in Brussel. Ondermeer Erik Van Looy, Jonas Geirnaert, Jaco Van Dormael en de broertjes Dardenne schotelen ons een film voor. De uiteindelijke selectie belooft een paradijselijke maand en een half voor filmliefhebbers. Van Citizen Kane, over A Space Odyssey tot The Big Lebowski, maar ook minder commercieel succesvolle films van bijvoorbeeld Ingmar Bergman, Kore-Eda en Alain Resnais worden vertoond. Mits grote inzet kunnen de die-hards dus een zware inhaalbeweging maken op hun vrienden met langere ‘been there, seen that-lijstjes’.

Kijk zeker eens op de webstek van Cinematek om het volledige programma te bekijken want ook kinderen komen bijvoorbeeld aan hun trekken. The Jungle Book, The Polar Express en zelf alle Harry Potter-films worden vertoond de komende tijd. Er is nog een selectie van Belgische films, klassiekers van de Indische cinema en er vinden ook enkele symposia plaats, waaronder een lezing van Rick Altman over filmmuziek.
Film? Brussels is the place to be.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.