Adèle Exarchopoulos: rijzende ster van 2013

Quat'sous Films

Quat’sous Films

Adèle Exarchopoulos, de Grieks-Franse actrice uit La Vie d’Adèle is zonder twijfel de meest opvallende vrouwelijke actrice van het jaar. Ze timmerde al een tijdje aan de weg, maar haar prestatie in de Gouden Palmfilm is werkelijk uitzonderlijk.

De camera van regisseur Abdellatif Kechiche zit haar voortdurend op de huid. Dat mag je letterlijk nemen. We zien Adèle (ook de naam van haar personage), als ze slaapt, rookt, lesgeeft, vrijt en psychologisch instort. Exarchopoulos, die nog maar 21 (éénentwintig) is, draagt de film door haar ongedwongen en zeer natuurlijk overkomende speelstijl. De film is allesbehalve een coming-of-age verhaal of een mooi afgerond geheel.

Quat’sous Films

La Vie d’Adèle registreert een alledaags (bijna banaal!) liefdesverhaal dat bloeit en vervalt, en bakt die aparte ‘tranches de vie’ tot een los verhaal. Precies deze methode maakt de film zo realistisch, uit het leven gegrepen. En dan helpt het natuurlijk als de actrice om wie het allemaal draait, op een organische en bijna doodnormale manier gestalte geeft aan haar personage.

Adèle Exarchopolous speelt gewoon een meisje dat ze had kunnen zijn, dat ze misschien ook ergens is. Deze rol zat Exarchopoulos als gegoten, en dat is de Engelstalige media ook niet ontgaan. De Amerikaanse indiefilmblog Indiewire bekroonde haar alvast met de prijs van de ‘Best female performance of the year’. Wij gaan volledig akkoord, want om de prestatie van Adèle Exarchopoulos kan je dit jaar gewoon niet heen.

Benieuwd naar het volgende hoofdstuk in haar prille carrière. Op 2 maart 2014 is er trouwens één of ander feestje in Los Angeles, met wat filmlui die hun meninkje persez kwijt willen. Zou het? Neen, vast nog te vroeg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.