Alweer terroristen in het Witte Huis

Columbia Pictures

Columbia Pictures

“Het is zoals Die Hard… maar dan in het Witte huis!” Cue pijnlijke stilte. “Schitterend idee. Draaien die handel.” Cue handgeklap en staande ovaties. “Allez, Die Hard in het Witte Huis, dat er daar nog nooit iemand aan gedacht heeft.”

Alleen klonk er een paar straten verder in Hollywood min of meer hetzelfde gesprekje. En dus krijgt de ambstwoning van de Amerikaanse president dit jaar twee keer terroristen over de vloer. Maar gelukkig is er in beide gevallen een potige fly in the ointment die de weinig vaderlandslievende snoodaards tot pulp mag schieten. In Olympus Has Fallen, van Antoine Fuqua, is dat Gerard Butler. In White House Down, van spektakel (en schmalz)-specialist Roland Emmerich, is het aan Channing Tatum om de trekker te bedienen.

De trailer voor Olympus Has Fallen kregen we een tijd geleden al in de maag gesplitst – de film is ondertussen zelfs al uit in de VS en doet het daar niet slecht – en die beloofde ons een potige actiefilm/guilty pleasure. De eerste trailer van White House Down wil duidelijk een onderscheid maken met zijn concurrent en kiest resoluut voor bittere ernst en grittiness, zij het wel op een bedje van explosies en schietpartijen. Alsof de film ook effectief iéts zal te vertellen hebben.

Columbia Pictures

Inhoudelijk vertellen de films min of meer hetzelfde. In beide gevallen ligt het Witte Huis letterlijk onder vuur. In White House Down gebeurt de aanval op het moment dat politie-inspecteur – het zal ook nooit eens een apotheker of een binnenhuisarchitect zijn – John Cale er een rondleiding met zijn dochtertje krijgt. Samen met twee agenten van de geheime dienst (Maggie Gyllenhaal en James Woods) probeert hij de president (Jamie Foxx, of hoe snel een bevrijde slaaf het kan maken in the land of opportunity) te beschermen tegen de terroristen.

De trailer wekt in ieder geval de nieuwsgierigheid. Al betwijfel ik dat het eindproduct zo’n serieux zal hebben als de trailer aangeeft. Wat je ook ziet is dat Emmerich duidelijk een groter budget – zo ongeveer het dubbel zelfs – ter beschikking had in vergelijking met Fuqua voor Olympus. Al is ook niet elk cgi-shot in de trailer even overtuigend. Kijk maar naar die laagscherende helikopter of The Beast, de bescheiden automobiel van de president, die in het zwembad landt.

Ondanks de debiele smoel van Channing Tatum en de bedenkelijke reputatie van Roland Emmerich is dit toch eentje om voorzichtig naar uit te kijken. Al was het maar omdat White House Down is zoals Die Hard… maar dan in het Witte Huis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.