The City of Lost Nightmares

Canal+

Jean-Pierre Jeunet is één van die regisseurs die een eigen universum creëert via zijn films. Een wereld als de zolder van een speelgoedmuseum, vol prikkelende nostalgie en stoffig mysterie, gehuld in sepia en klaar uitgesproken Frans. Alvorens op te vallen met Alien: Resurrection en wereldwijd door te breken met Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, verfijnde hij zijn opvallend persoonlijke toets in de groteske sprookjes Delicatessen en La Cité des Enfants Perdus. Samen met partner-in-crime Marc Caro legde hij de nadruk op sfeer, perspectief en het contrast tussen onschuld en wrede machtswellust.

Canal+

Zonder een zeer productieve regisseur te zijn heeft Jeunet zeker niet stilgezeten na Amélie. Hij verfilmde het Wereldoorlog I-epos Un Long Dimanche de Fiançailles en maakte de minder imposante Micmacs à Tire-larigot met komiek Dany Boon. Tegen volgend jaar zou The Young and Prodigous Spivet moeten uitkomen, de verfilming van (mijn favoriet boek) The Selected Works of T.S. Spivet. Daarvoor tekenden Helena Bonham Carter alsook vaste acteur Dominique Pinon.

In La Cité des Enfants Perdu ontvoert een getormenteerde wetenschapper (de fabuleuze Daniel Emilfork) jonge kinderen om zich hun dromen eigen te maken. Wanneer Miette haar broertje kwijt raakt krijgt ze hulp van de halve reus One (Ron Perlman) en gaan ze samen de confrontatie aan met kinderlokkers, eenogige sekteleden en gekloonde handlangers. Om de sfeer te vervolledigen leende David Lynch-componist Angelo Badalamenti zijn diensten aan de productie en verzorgde hij een hypnotiserende en griezelige soundtrack. De film begint met de droom van het broertje van Miette die al snel in een nachtmerrie verandert.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.