Behind The Candelabra slotfilm FFG

KFD

KFD

Vrijdag 18 oktober is niet de laatste dag van het 40e Film Fest Gent, maar die dag wordt wel de slotfilm aan het festivalpubliek gepresenteerd. De gelukkige regisseur van dienst is Steven Soderbergh wiens Liberace-biopic Behind The Candelabra in avant-première gaat. De vertoning wordt gevolgd door een receptie in de VIP-tent én een afterparty – de kitschkoning waardig – in het pop-up festivalcafé Marty’s Bar in de benedenfoyer van Kinepolis Gent.

KFD

Elton John en Lady Gaga mogen op het podium dan wel de meest opzichtige creaties hebben gedragen, ze keken hun kunstjes af van Liberace: de flamboyante ster die Las Vegas in de jaren 70 op zijn kop zette met zijn virtuoze pianospel, charisma en extravagante levensstijl. In Behind the Candelabra gunt regisseur Steven Soderbergh – de maker van Sex, Lies and Videotape, Traffic, Ocean’s Eleven en ander fraais – ons een glimp van het leven achter die façade.

Een onherkenbare Michael Douglas schittert – zelfs letterlijk – als de compleet uit glitter en mascara opgetrokken showpianist en Matt Damon is al even subliem als diens véél jongere minnaar, chauffeur en bodyguard Scott Thorson. Liberace hield tot aan zijn dood voldat hij hetero was, maar hij had wel vijf jaar lang een geheime relatie met Thorson. Op zijn op memoires baseerde Soderbergh zich voor deze biopic. Liberace – Lee voor de vrienden – wond zijn jonge ‘prins’ met zoveel schwung om zijn vingers dat hij hem kon overtuigen zich bij de plastisch chirurg Jack Startz (Rob Lowe) te laten ombouwen tot zijn evenbeeld. Het leverde Thorson een verslaving aan coke en pijnstillers op – nu zit hij in de cel wegens fraude -, én er volgde een bitter gevecht met advocaten.

Dat Damon in werkelijkheid veel ouder is dan zijn personage, doet geen afbreuk aan de fenomenale manier waarop hij en Douglas in hun personage verdwijnen. De Hollywoodsterren zijn in topvorm, en mede dankzij Soderbergh’s virtuoze stijl resulteert dat in een dolkomische en aandoenlijke blik ‘achter de kandelaar van de kitschkoning’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.