Bekijk Red Shirley als ode aan Lou Reed

ID Communications Inc.

ID Communications Inc.

Het verlies van Lou Reed was niet enkel voor muziekliefhebbers hard te verduren, ook veel filmfans waren er ondersteboven van. Wat zou Trainspotting geweest zijn zonder het lied Perfect Day? Of Natural Born Killers zonder Sweet Jane (in een versie van The Cowboy Junkies weliswaar)?

De voorbeelden van het gebruik van Lou Reeds-songs in films zijn legio, zowel covers als originele versies: Killing Them Softly, Juno, Lawless (White Light/White Heat werd er op meesterlijke wijze gecoverd door Nick Cave), V for Vendetta (I Found a Reason gebracht door Cat Power), The Royal Tenenbaums, High Fidelity, Lost Highway, enz…

Reed zag je ook in enkele films, zoals onder andere Faraway, So Close! van Wim Wenders, het zeer entertainende Blue in The Face en Lulu on the Bridge.

ID Communications Inc.

In 2010 waagde Reed zich zelfs aan het regisseren van een kortfilm. Samen met Ralph Gibson maakte hij een beklijvend portret van Shirley Novick, zijn toen 99 jaar oude achternicht.

Red Shirley is een documentaire die toont hoe Lou Reed Shirley interviewt over haar leven als Pools-Amerikaanse vrouw. Bij het begin van WOI vluchtte ze op haar eentje met twee koffers naar Canada. Ze bleef er zes maanden, werkte als naaister en leerde de mandoline spelen.

Van daaruit vluchtte ze naar New York omdat ze Canada naar eigen zeggen too provincial vond. Daar werkte ze 47 jaar lang als kleermaakster aan de machine en was een drijvende kracht achter de New Yorkse arbeidersbeweging. Ze werd meermaals bedreigd en ging haar zussen hoogstpersoonlijk zoeken (en vinden) in Palestina. Ze maakte bovendien de Great March on Washington mee waar ze op een van de eerste rijen stond en Martin Luther King Jr. in hoogsteigen persoon zag.

Kortom, een inspirerende kortfilm over een uitzonderlijke vrouw.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.