Belgen in wereldpremière op filmfestival Montréal

Eyeworks

Eyeworks

De Vlaamse films boeren goed op internationaal vlak. Maar liefst zeven Belgische films zijn namelijk  geselecteerd op het Canadese Wereldfilmfestival van Montréal dat 22 augustus van start gaat. Jan Verheyens rechtbankthriller Het Vonnis gaat daar in wereldpremière en dingt mee naar de  Grand Prix des Amériques, de hoofdprijs.  Ook Stijn Coninx‘ nieuwste Marina – over de jeugd van charmezanger Rocco Granata – ziet er voor het eerst het licht in de sectie World Greats.

Eyeworks

In het net afgeronde programma zijn nog twee langspeelfilms van Belgische makelij opgenomen.  Naast  Joël Vanhoebroucks gastronomische komedie Brasserie Romantiek zal Bart Van den Bempts speelfilmdebuut 82 dagen in april te zien zijn. Het drama draait mee in de Competitie voor Eerste films en gaat over een koppel dat de dood van hun zoon probeert te verwerken.

In de Officiële Competitie voor Korte Films is Wolfsmelk van Hans Vercauter geselecteerd, een wraakverhaal over een ex-gedetineerde. Verder staan het hallucinante Perfect Drug van Toon Aerts en de ambachtelijke animatiefilm Norman van Robbe Vervaeke op het kortfilmprogramma.

De regisseurs mogen zich op de borst slaan, want het Canadese Wereldfilmfestival is na Cannes het meest prestigieuze Franstalige filmfestival en slaat de brug tussen de Europese en Amerikaanse cultuur. Het Vonnis zou niet de eerste Vlaamse film zijn die met de Grand Prix des Amériques wegloopt. Vorige jaren viel die eer ook al Hasta la Vista (Geoffrey Enthoven), Adem (Hans Van Nuffel) en Ben X (Nic Balthazar) te beurt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.