Biopic Tolkien in aantocht?

the-hobbit-the-desolation-of-smaug-lord-of-the-rings-35059156-3547-2270 (595x381)

MGM

Tolkien fans, wees verheugd! Als je niet genoeg kan krijgen van alles wat enigszins te maken heeft met The Lord of the Rings of The Hobbit, dan is er goed nieuws. Het leven van de auteur, J.R.R. Tolkien, zou wel eens verfilmd kunnen worden in de nabije toekomst!

Een film over het leven van Tolkien zou geen onlogische keuze zijn, gezien de horde fans die Peter Jackson weet aan te trekken, Tolkiens meer dan boeiende leven en Hollywoods recente interesse in biografieën.
Allereerst is Jackson erin geslaagd om Tolkiens schrijven op succesvolle wijze om te zetten naar het grote scherm, zowel bij de originele trilogie en, zoals nu blijkt, ook bij de nieuwe Hobbit reeks. De hordes aan fans zijn immers een meer dan vruchtbare grond voor een nieuw filmproject.

AFP

Daarnaast was het leven van de auteur bijna even dramatisch als zijn boeken. Naast een carrière als academicus, heeft Tolkien immers meegestreden (en is hij, zoals velen, ook gewond geraakt) in de eerste Wereldoorlog. Tijdens zijn leven op de universiteit geraakte hij bevriend met de auteur van de Narnia­-boeken, C.S. Lewis. Een hele rist aan mogelijk interessant filmmateriaal ligt dus voor het grijpen.

Ten derde is er ook Hollywoods obsessie met biografieën. Denk maar aan My Week with Marilyn, The Iron Lady en Finding Neverland (genomineerd voor een zevental Oscars) en Lincoln (dat zelfs twee Oscars binnenhaalde). Biopics zijn hip, zo blijkt. En Hollywood kan er maar geen genoeg van krijgen. Momenteel zouden Fox Searchlight Pictures samenwerken met Peter Chernin, bekend van Chernin Entertainment (mede verantwoordelijk voor Rise of the Planet of the Apes en Heat), om de nieuwe biografie te draaien.

Er is echter één groot obstakel dat het nieuwe project kan tegenhouden: de erfgenamen van de Britse schrijver. Zij hebben immers een vorig project dat zich boog over het leven van Tolkien, Mirkwood, tegen weten te houden. Benieuwd hoe zij nu zullen reageren op de plannen van Fox en Chernin.

Daarnaast is er nog een, weliswaar kleinere, haar in de boter: Warner Bros en MGM zien toe op de productie van The Hobbit en deden dat al voor The Lord of the Rings. Fox Searchlight Pictures, als rivaal van MGM en Warner, kan zo in de problemen komen om het leven van Tolkien te kunnen linken aan zijn literaire werk. Het project is nog niet helemaal uit de startblokken, en er kan al zo veel mis gaan. Fox en Chernin zullen hun beste beentje boven moeten halen om de fans, familie en concurrentie tevreden te houden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.