Carter Burwell winnaar van de 16e WSA

WSA

photo by Jerroen Willems

Didier Van Hoorebeke

Didier

Op 19 oktober werden de jaarlijkse World Soundtrack Awards uitgereikt in de Gentse Capitole. Voor de 16e editie focuste Film Fest Gent op origineel geschreven muziek voor televisieseries. 

Die focus is iets wat we hier bij Supercalifragilistic al enkele jaren geleden hebben geopperd. Onder andere tijdens onze gesprekken met Steve Willaert (Het Goddelijke Monster, Aspe en Eigen Kweek). Dus een prijs voor Television Composer of the Year, kan ik alleen maar toejuichen. Zeker omdat er fantastische muziek wordt geschreven voor het kleine scherm. Het werd dan ook een onvergetelijke avond in het Gentse Capitole. Jeff Beal, Jeff Russo en Sean Callery speelden samen live een suite uit de serie Homeland. In het verleden hebben al meerdere componisten op het podium gestaan, maar zij lieten horen dat televisiemuziek zeker niet het kleine broertje is.

Dat die winnaar van Television Composer of the Year Jeff Beal werd is geen grote verrassing. Hij schreef prachtige muziek voor de reeks House of Cards. En liet dat op de avond zelf nog eens live horen op trompet. 15 jaar geleden kreeg hij al een nominatie voor Discovery of the Year en dat voor de film Pollock. Dat hij deze eerste award voor televisie ontvangt maakt de cirkel compleet. Het publiek (dat het niet zo nauw nam met de dresscode gala) kon zijn performance zeker smaken. Wij ook die voor de gelegenheid wel met gestreken hemd en das naast een bekende en getalenteerde tekenaar mochten zitten.

Carol

Varèse Sarabande

De grote winnaar van deze editie werd Carter Burwell, bekend van tal van films van de broers Coen. Vorig jaar vertoonde het Film Fest Gent nog de film Carol met de mooie Cate Blanchett en Rooney Mara. De muziek is een typische score voor Burwell, maar eentje die perfect de breekbare relatie tussen de twee hoofdpersonages weergeeft. Een meer dan verdiende prijs dus. Of zeg ik beter prijzen. Burwell werd bekroond door zowel het publiek, als componist van het jaar en kaapte ook nog eens de prijs voor beste nummer weg voor Anomalisa. Enkele jaren geleden haakte Carter af voor een bezoek aan het WSA, maar hopelijk kan dit hem overtuigen om toch eens naar Gent te komen in plaats van dat hij drie videoboodschappen moet sturen.

Beste nieuwkomer werd Joe Kraemer. Zijn populariteit kende een groei na zijn samenwerking met regisseur Christopher McQuarrie voor Jack Reacher. Die samenwerking verliep zo goed dat Tom Cruise McQuarrie ook de job gaf voor Mission Impossible: Roque Nation en componist Joe Kraemer die mocht meteen meekomen. Kraemer was zelf niet aanwezig in Gent, maar hij vond toch even de tijd voor een videoboodschap. Ryuichi Sakamoto was de ster van de avond en kreeg dan ook een staande ovatie. Hij kreeg een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. Bovendien speelde hij samen met het Brussels Philharmonic Orchestra onder leiding van Dirk Brossé zijn bekende muziek uit het oorlogsdrama Merry Christman Mister Lawrence met David Bowie.

Hans Helewaut werd bekroond voor zijn werk aan de Belgische productie Cafard. En Sándor Török was de beste jongere met zijn muziek bij de begingeneriek van de serie The Saint. De hele avond weergalmde televisiemuziek doorheen het Capitole. Het Brussels Philharmonic Orchestra bewees samen met het Vlaams Radio Koor hoe fantastisch de muziek klinkt van onder andere Doctor Who, The Leftovers en de nieuwe versie van Roots.

Sabam Award
Sándor Török

Best Original Score for a Belgian Production
Cafard door Hans Helewaut

Best Original Song written directly for a Film
“None of Them Are You” uit Anomalisa
music & lyrics door Carter Burwell & Charlie Kaufman

Discovery of the Year
Joe Kraemer voor Mission: Impossible – Rogue Nation

Public Choice
Carol door Carter Burwell

Television Composer of the Year
Jeff Beal

Film Composer of the Year
Carter Burwell

Lifetime Achievement Award
Ryuichi Sakamoto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.