Child’s Play special!

MGM

MGM

Een mega grote fan van de horrorpop Chucky zijnde, kon ik het natuurlijk niet laten een artikel te schrijven naar aanleiding van zijn nieuwste film, Curse of Chucky. Deze film, net als de vorige, wordt geregisseerd door Don Mancini. Hij is de schrijver van alle Chucky-films. Voor de onwetende zieltjes, Chucky is het hoofdpersonage uit de Child’s Play-films. Hij is bezeten door de ziel van de seriemoordenaar Charles Lee Ray, ook bekend als The Lakeshore Strangler. Heel het verhaal draait erom dat Chucky zijn ziel uit de pop en in een menselijk lichaam probeert over te zetten. Meer bepaald in het lichaam van Andy Barclay (Alex Vincent), omdat Andy de eerste is aan wie Chucky zijn geheim vertelde.

You stupid bitch! You filthy slut! I’ll teach you to fuck with me!

Even opfrissen: in Tom Hollands Child’s Play (1988) zie je hoe Charles Lee Ray (Brad Dourif) zijn ziel met voodoo transporteert in een Good Guy-pop net voor hij sterft. Zo hoopt hij wraak te nemen op zijn vijanden en ook uit de hel te blijven. De pop wordt vervolgens als een verjaardagscadeau aan de zesjarige Andy gegeven. Wanneer mensen beginnen te sterven, probeert Andy iedereen te overtuigen dat het door Chucky komt. Ze denken natuurlijk dat het jongetje gek is. Uiteindelijk ontdekken Andy’s moeder (Catherine Hicks) en een politieagent (Chris Sarandon) dat Chucky echt is. Ze moeten hem stoppen voor hij zijn ziel in Andy overzet. Als hij dat echter niet doet, blijft hij vastzitten in de pop die dan een menselijke vorm aanneemt. Chucky blijkt heel moeilijk te vermoorden zijn. Ze steken hem in de fik, schieten hem neer, zetten zijn hoofd af … Maar alleen een schot recht in zijn hart werkt.

Universal Pictures

In John Lafia’s Child’s Play 2 (1990) wordt Andy geplaatst in een pleeggezin. Zijn moeder is namelijk opgenomen in de psychiatrie, omdat ze zijn verhaal van een pratende pop ondersteunt. Het Play Pals Inc. dat de Good Guy-poppen produceert, neemt het incident echter niet serieus en Chucky wordt gereconstrueerd. Hij ontdekt waar Andy woont en vermoordt zijn pleegouders, gespeeld door Jenny Agutter en Gerrit Graham. Andy wordt deze keer wel geholpen door Kyle (Christine Elise), een ander pleegkind dat bij hen woonde. Chucky, Andy en Kyle belanden uiteindelijk in een Play Pals-fabriek. Daar probeert Chucky Andy te vermoorden, omdat het te laat blijkt om zijn ziel over te zetten. Dankzij Kyle kan Andy toch vluchten. Chucky is echter ook nu bijna onverwoestbaar. Hij verliest zijn hand, dan zijn benen, vervolgens gieten ze gesmolten plastic over hem heen. Toch sterft hij enkel wanneer ze een luchtslang in zijn mond steken waardoor zijn hoofd ontploft.

De zakenwereld zal het nooit leren en dus wordt Chucky in Jack Benders Child’s Play 3 (1991) (onbewust) weer tot leven gebracht. Deze keer vermoordt hij allereerst de CEO van Play Pals Inc. Vervolgens ontdekt hij dat de nu 16-jarige Andy (Justin Whalin) op een militaire school zit. Chucky stuurt zichzelf op per post naar Andy, maar belandt in de handen van Tyler (Jeremy Sylvers), een ander jongetje op die school. Denkend dat het toch allemaal opnieuw begint, besluit Chucky zijn ziel over te zetten in het lichaam van Tyler en Andy gewoon te vermoorden uit pure wraak. Andy probeert echter ook deze keer Chucky’s plannen te dwarsbomen en maakt hem met een beetje moeite weer af. Nu wordt hij door een gigantische ventilator in stukjes gehakt.

Tiffany: Have you got a rubber?
Chucky: Have I got a rubber? Tiff, look at me. I’m ALL rubber.

Mijn persoonlijk favoriet is nog steeds Ronny Yu’s Bride of Chucky (1998). Deze film volgt de derde op. Chucky’s oude vriendin Tiffany (Jennifer Tilly), die al jaren naar hem op zoek is, verzamelt alle stukken van zijn lichaam. Ze naait ze vervolgens allemaal aaneen en brengt hem met een voodooritueel terug tot leven. Wanneer blijkt dat de ring die Chucky achterliet helemaal geen verlovingsring was, zoals Tiffany al die jaren dacht, wordt ze boos en sluit ze hem op. Om met hem te spotten, smijt ze er ook een bruidspop bij. Chucky is uiteraard woedend. Hij vermoordt Tiffany en zet haar ziel over in de bruidspop. De twee gaan met weinig enthousiasme samen op zoek naar een amulet die Charles droeg toen hij stierf. Dit is namelijk hun enige sleutel om terug in menselijke lichamen te geraken. De lichamen van het jonge koppel Jesse (Nick Stabile) en Jade (Katherine Heigl). Onderweg ontdekken Chucky en Tiffany hoe psychopathisch fantastisch ze elkaar vinden en trouwen ze. Daarna volgt een van de raarste en grappigste seksscènes die ik ooit heb gezien. Die scène wordt echter niets in vergelijking met de laatste waarin Tiffany bevalt van haar en Chucky’s kleine, Shitface.

Rogue Pictures

Na jarenlang wachten kregen we uiteindelijk Don Mancini’s Seed of Chucky (2004)! Deze film begint met Shitface (Billy Boyd) – de kleine heeft nog geen naam – die zijn vermoorde ouders terugbrengt. Wanneer Chucky hem ziet, valt hij flauw terwijl Tiffany dolgelukkig is. Er ontstaat echter een kleine discussie tussen de twee wat het geslacht van hun kind betreft, omdat het geen genitaliën heeft. Chucky beslist dat het een jongen is en noemt hem Glen. Tiffany gaat er vanuit dat het een meisje is en noemt haar Glenda. Later blijkt dat het kind nogal schizofreen zowel Glen als Glenda is, hoewel oorspronkelijk Glen. Tiffany en Glen worden al het geweld uiteindelijk beu. Chucky wordt vermoord en Tiffany slaagt erin om haar ziel en die van Glen/Glenda over te zetten in de lichamen van Jennifer Tilly en haar kinderen respectievelijk. Op het einde krijgt het jongetje Glen echter als verjaardagscadeau een arm van zijn papa die hem probeert te wurgen, waarna de film eindigt met Chucky’s berucht lachje.

What’s so great about being human? You get sick! You get old! As a doll, I’m infamous! I am Chucky! The killer doll!

In Mancini’s Curse of Chucky (2013) speelt Chucky het vriendje van de jonge Alice (Summer H. Howell). Hij terroriseert haar familie en hoopt nog steeds zijn allereerste plannen waar te maken. Zo speelt Alex Vincent in deze zesde Chucky-film opnieuw mee. Een ander leuk weetje: Fiona Dourif, jawel de dochter van Brad Dourif, speelt ook mee. Wanneer de film bij ons uitkomt, is nog niet bekend, maar in Nederland mogen ze hem tegen 16 oktober verwachten. De trailer zit er alvast veelbelovend uit. Ik kijk er toch zeker naar uit! Het mogen dan wel geen topkwaliteitsfilms zijn – Seed of Chucky vond ik ronduit teleurstellend – Chucky is en blijft een cultfiguur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.