Child’s Pose wint Gouden Beer

Filmfestival Berlijn

Filmfestival Berlijn

Op het Internationaal Filmfestival in Berlijn is zaterdag de winnaar van de Gouden Beer bekend gemaakt. De filmprijs wordt al sinds 1951 uitgereikt aan de beste film van het festival. Voor het eerst in 62 jaar ging de prijs naar een Roemeense film genaamd Child’s Pose.

De film, geregisseerd door Călin Peter Netzer, gaat over Barbu, de zoon van een rijke architecte in Boekarest. Hij wil onafhankelijk zijn van zijn moeder, Cornelia. Wanneer Barbu met zijn eigen auto een jongen doodrijdt, doet zijn moeder er alles aan hem uit de gevangenis te houden. In ruil daarvoor hoopt ze dat Barbu zijn drang naar onafhankelijkheid opgeeft.

Menuet

De Amerikaanse regisseur David Gordon Green won de Zilveren Beer voor beste regie met zijn drama Prince Avalanche. De Zilveren beer voor beste acteur ging dan weer naar Nazif Mujic. Hij speelt de hoofdrol in An Episode in the Life of an Iron Picker van Danis Tanovic die hiervoor de Jury Grand Prix in ontvangst mocht nemen. Mujic speelt samen met zijn vrouw en kinderen een verhaal uit hun eigen harde leven na. De zilveren beer voor beste actrice was dan weer weggelegd voor  de Chileense Paulina Garcia, voor haar rol in Gloria.

The Broken Circle Breakdown won het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film. De film was geselecteerd in de niet-competitieve Panoramaselectie. De jury had het over een “prachtige en originele kijk op de relatie tussen ouders en hun terminaal zieke dochter.” Daarnaast prezen ze tevens de cinematografie, de non-lineaire vertelstructuur en het feit dat Van Groeningen niet vervalt in een te gemakkelijke emotionele manipulatie. De film kreeg ook de Panorama-publieksprijs. Dankzij deze winst kan de film alvast op extra promotie rekenen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.