Cinefest toont verloren gewaande jaren 30 films

Fox Film Corporation

Fox Film Corporation

Van 13 tot 16 maart werd het ondertussen vierendertigste Cinefest georganiseerd in Syracuse, New York. Al zoveel jaren verzamelen filmliefhebbers, filmhistorici en consorten er om hun cinefiele hart op te halen. Het Cinefest heeft doorheen de jaren voornamelijk naam gemaakt met vertoningen van lang vergeten vintage films.

Langspelers waar je geen dvd van zal vinden en waar in vele gevallen maar enkele prints van overblijven. Die moet je dan gaan zoeken in archieven zoals die van het Library of Congress, het George Eastman House, het MoMA en de UCLA Film Archives. Deze stellen tijdens het Cinefest samen met nog enkele private verzamelaars hun pareltjes ter beschikking van het ‘grote’ publiek.

Dat ‘groot’ valt nogal mee. Het zijn vooral de diehards die genieten van deze oude films, maar zij ontdekten ook dit jaar weer enkele onontgonnen schatten. Volgens Indiewire was Bachelor’s Affairs, een komedie uit 1932, een van de grootste openbaringen van deze editie. Adolphe Menjou speelt hierin Andrew Hoyt, een succesvolle zakenman die in de greep raakt van de op geld beluste Joan Marsh. Hoyts business partner, secretaris en butler trachten hem op alle mogelijke manieren op andere ideeën te brengen. De plot en dialogen van Fox medewerkers Alfred WerkersBarry Conners en Philip Klein blijken absoluut de moeite waard. Waarvan getuige:

Every man has a price, and every woman has a figure.

Fox Film Corporation

De film kreeg nooit veel aandacht. Ondanks enkele goeie reviews tijdens zijn release werd hij later nooit vertoond op tv. De 16mm prints die UCLA voorzag zullen nu, na het Cinefest, misschien wel een welverdiende restoratie krijgen in 35mm.

Andere interessante ontdekkingen in Syracuse waren The Sky Hawk (1930), een lekkere, doch stereotype Britse WO1 film die eindigt met een zeppelin aanslag op Londen. Dit werd helemaal in miniatuur nagemaakt en moet om deze reden alleen al op uw watchlist komen te staan. Ook een van de vroege talkies Not Exactly Gentlemen (1931), een remake van John Ford’s Three Bad Men (1931) kon indruk maken.

Op de website van het filmfestival kan je je verder opgelopen achterstand opmeten. Helaas is die achterstand in het geval van vele van deze obscure films iets moeilijker in te halen.

Bent u ooit eens in de staat New York, is het toevallig maart, of bent u bezeten van film? Dan loont het absoluut de moeite om het Syracuse Cinefest aan te doen. We zien nog amper films die worden geprojecteerd vanop hun originele drager en we zien al helemaal weinig van de films die deze organisatie uit de kerkers van verschillende archieven gaat vissen. Gelukkig zorgen filmfestivals als deze er voor dat deze vergane glories weer het daglicht zien en in het beste geval een kwaliteitsvolle restauratie krijgen.

Fox Film Corporation

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.