Controverse op filmfestival Venetië

The Weinstein Company

Op het filmfestival van Venetië, zowat het oudste filmfestival ter wereld, werd dit jaar een zeer controversiële beslissing genomen. De jury, onder leiding van regisseur Michael Mann, was sterk onder de indruk van The Master, de nieuwe film van Paul Thomas Anderson. Tijdens de eerste deliberaties werd beslist om de hoofdprijs, de Gouden Leeuw, aan Anderson toe te reiken. De prijs voor beste acteur zou naar zowel Joaquin Phoenix als Philip Seymour Hoffman gaan, die beiden een hoofdrol spelen in The Master. Spijtig genoeg klampen ze in Venetië nog sterk vast aan de oude regels. Eén van die oude regels zegt dat één film niet meer dan één belangrijke prijs mag winnen, tenzij de acteurs ook beloond worden. In dat geval mag een film twee prijzen in de wacht slepen.

The Weinstein Company

Gevolg van deze dwaze regel: de jury werd gedwongen om de Gouden Leeuw aan een andere regisseur te geven. Die eer ging uiteindelijk naar de Koreaan Kim Ki-duk, voor zijn film Pieta. Phoenix en Hoffman mochten hun awards houden, maar Anderson moest zich tevreden stellen met de Zilveren Leeuw. Anderson zelf heeft geen klachten, maar het filmfestival komt nu wel in een slecht daglicht te staan. Er wordt veel kritiek gegeven op de archaïsche regels. Als een film een award verdient, dan moet die een award krijgen, zo simpel zou het moeten zijn.

Het is niet de eerste keer dat het filmfestival van Venetië ontsierd wordt door controverses. Omwille van dezelfde regel werd in 2008 de prijs voor beste acteur ontnomen van Mickey Rourke (The Wrestler). En in 2010 werd juryvoorzitter Quentin Tarantino beschuldigd van vriendjespolitiek: de hoofdprijs ging toen naar zijn ex-vriendin Sofia Coppola voor Somewhere. Het lichtpunt van heel deze controverse is dat heel de wereld nu vol anticipatie uitkijkt naar The Master. De film krijgt zeer lovende recensies, en heeft al een rating van 8.6 op IMDb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.