Complete versie van Metropolis weldra op blu-ray in de Benelux

A-Film

A-Film

Ondanks de oogverblindende CG-effecten zijn de beste visuele spektakels in de jaren 20 gemaakt. We hebben het dan niet over de fratsen van Laurel & Hardy, maar wel over de expressionistische films. Vooral de Duitsers waren daar echte keien in. Een van de toonaangevende cineasten uit die stroming is Fritz Lang die alvorens zijn talent in Hollywood te verneuken de wereld nog Metropolis schonk.

De film vertelt het toekomstverhaal waarin de mensen zijn onderverdeeld in twee groepen: de arbeiders die onder de grond leven en de rijken die genieten van een decadente stad vol luxe. De zoon van de leider van de stad maakt kennis met  arbeidersdochter Maria. De zoon is zich bewust van de ongelijkheid tussen de inwoners en om de gemoederen wat te bedaren stuurt hij een valse Maria, een robot gemaakt door uitvinder Rotwang, naar beneden.

Na de bioscooprelease van 1927 is de film ingekort en daarna voor tientallen jaren niet meer vertoond. Er was enkel in de jaren 80 nog de ingekleurde versie van discokoning Giorgio Moroder, maar in 2008 in Buenos Aires vond men zo waar een kopie van de complete versie. Dit 150 minuten durende epos is vanaf 17 september via A-Film op blu-ray in de Belgische winkelrekken te vinden. Het blauwe schijfje zal ook een documentaire van 50 minuten bevatten. Een niet te missen must is dat!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.