De kleren maken de man

The Dictator

Paramount

De 40-jarige komiek Sacha Baron Cohen heeft besloten om op 16 mei de wereld een dictator rijker te maken. Gelukkig terroriseert hij bij ons enkel het witte doek en maakte hij in Amerika alleen maar even de Oscars onveilig… Sacha Baron Cohen kruipt in de huid van Admiraal Generaal Aladeen in The Dictator. Hij naar de V.S. trekt en zijn leven waagt om zijn liefdevol onderdrukte volk te beschermen tegen de komst van de democratie. Wat een ‘held’!

The Dicator

Paramount

Baron Cohen, die afstudeerde aan de universiteit van Cambridge (slimme gast dus), is wereldwijd bekend voor het schrijven en vertolken van enkele onorthodoxe typetjes die hij zelf bedacht. De grofgebekte rapper, Kazachse sterreporter en homoseksuele Oostenrijkse fashionreporter mogen nu in hun midden dus een dictatoriaal, islamitisch broertje verwelkomen.

De personages van Baron Cohen liggen mijlenver uit elkaar, ware het niet dat ze allemaal een gave hebben om zowel zichzelf als iedereen rondom hen in verlegenheid te brengen. In de films zien we steeds weer hoe ze situaties zich voordoen waarin onschuldige, onwetende mensen te grazen worden genomen en voor schut worden gezet.

Sacha Baron Cohen kreeg in de loop der jaren dan ook al heel wat kritiek te slikken, zo zouden zijn komische uitspattingen vulgair, racistisch, te seksueel getint en vaak kwetsend zijn. Toch is het ook Baron Cohen die ervoor zorgt dat schandalen en ook taboes bespreekbaar worden gemaakt bij het grote publiek – op een misschien nogal confronterende manier. Hoewel het merendeel van de films eigenlijk vooral uit platvloerse humor bestaan, maakt Baron Cohen ook werk van de grappen in zijn verhalen. De vele doordenkertjes geven de films altijd net dat beetje extra mee wat hem zo geweldig maken als komiek.

Nu The Dictator met zijn kamelen op weg is naar onze filmzalen, kunnen de lachspieren alvast getraind worden met zijn vorige meesterwerken. Sweatpants, monokini, lederhösen of uniform… Waarin zien we hem het liefst?

Ali G indahouse

“If you iz watching dis in da UK, you may remember me from da telly. If you iz in Belgium… you iz living in a shit hole.”

Paramount

In 2002 kwam Sacha Baron Cohen met een film van zijn toen al ontzettend bekende personage ‘Ali G’. Ali G is een onopgevoede, lompe nietsnut afkomstig van Staines (een buitenwijk in Surrey ten westen van Londen) en wannabe-gangster. Van zodra hij hoort dat het buurthuis van Staines gaat verdwijnen besluit hij het te redden. In zijn actie trekt hij de aandacht van vice-premier Carlton die op zoek is naar jonge intellectuelen om zijn regeringspartij te helpen bij het winnen van de verkiezingen.

Het typetje Ali G dat oorspronkelijk van The 11 O’Clock Show kwam en later ook in Da Ali G Show te zien was, was zo populair dat het in tal van tv-series en talkshows terug te vinden was, deze ‘homeboy’ had zelfs de eer om in de videoclip Music van Madonna als chauffeur de show te stelen.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

“Jak sie masz? My name Borat. I like you. I like sex. Is nice!”

Paramount

Snel na het succes van Ali G volgde de Kazachstaanse reporter Borat om ook zijn visies met de wereld te delen. In 2006 werd hij door de Kazachstaanse regering naar de ‘US and A’ gestuurd om daar een documentaire te maken over het land en de inwoners. Zijn nogal eigenwijze aanpak van het verslag zorgt voor hilarische en hysterische scènes. Hij doorkruist de V.S. in een ijskar om verschillende Amerikanen te interviewen en uit daarbij duidelijk zijn obsessie voor Pamela Anderson. Met zijn ‘mockumentary’ zet hij niet alleen de Amerikaanse cultuur in een grappig daglicht, ook seksisme, racisme, homofobie, antisemitisme en zelfs Baywatch ontsnappen niet aan Sacha Baron Cohens kritische oog.

Naast zijn vele uitdagende uitspraken is er natuurlijk ook nog die vreselijke en waarschijnlijk meest mensonterende mannelijke naaktscène ooit waarin hij zich samen met zijn obese producer ‘Azamat Bagatov’ waagt aan een partijtje naaktworstelen in hun hotelkamer. – Iz nice? Niet meteen… Iz funny? As hell!

Brüno

“I am going to be the biggest Austrian celebrity since Hitler”

Paramount

Borat mocht op zijn beurt in 2009 plaats ruimen voor de flamboyante en behoorlijk verwijfde modejournalist uit Oostenrijk – Brüno – want Borat was ‘So 2006’. Wanneer hij zichzelf en zijn fashion tv-show ‘Funkyzeit’ in verlegenheid brengt voor al zijn fans, wordt hij door de zender ontslagen en verbannen van het Duitstalige Europa. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten en besluit om naar Los Angeles te verhuizen en daar een wereldster te worden. Lutz, de assistent van zijn vorige assistent, vergezelt hem op zijn reis en gelooft als enige nog in Brüno’s geweldigheid. Brüno herontdekt zichzelf keer op keer en eindigt daarbij steeds in nieuwe -plassen in de broek van het lachen- grappige situaties. De film met deze über-gay en zijn zoektocht naar über-fame is echt über-amusant.

The Dictator

“Is there any way you could lend me some money? Maybe… 20 million dollars?”  

Paramount

Het is nu 2012, hoog tijd dus voor wat meer Sacha Baron Cohen. In The Dictator speelt hij Aladeen, een rijke en meedogenloze dictator, die gegijzeld wordt. Hij wordt vervangen door een naïeve geitenherder, die als twee druppels water op hem lijkt. Met de hulp van Zoey (Anna Faris), een mooie en vrijgevige eigenares van een Zen Shop, probeert Aladeen zijn macht terug te krijgen. Hij moet koste wat het kost voorkomen dat zijn land in verkeerde handen valt…

16 mei 2012 kunnen we naar Sacha Baron Cohen gaan kijken, hij wordt in de film vergezeld van Anna Faris, Megan Fox en Ben Kingsley… en een stuk of vijftig kamelen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.