De kracht van het eindbeeld

20th Century Fox

20th Century Fox

Film analyseren: het kan heel leerrijk zijn. Films vergelijken tout court is interessant, maar vaak nog leerrijker is verschillende scènes uit één film naast elkaar zetten. Net dat deed Jacob T. Swinney in een filmpje waarin hij het eerste en laatste frame van films naast elkaar zet. 

Voor wat mijzelf betreft, iemand die uren slijt op youtube met het bekijken van allerlei compilaties van filmquotes, scènes en personages, is een montage van twee scènes niets nieuws. Maar wat montagespecialist Jacob T. Swinney in een vijf minuten durend filmpje presenteert, is niet alleen entertainend maar ook heel educatief. Hij zette het begin- en eindframe van 55 films naast elkaar.

De ongeschreven regel in de cinema is: elke scène is belangrijk. Dit geldt nog meer voor begin- en eindpunt. Want wat onthoud je tenslotte van een film? Het al dan niet interessante begin en het sterke of teleurstellende einde. Start- en eindpunt zijn dan ook vaak verbonden: de twee frames van Lord of War en Gone Girl zijn bijvoorbeeld bijna identiek, iets wat regelmatig het geval is. Eén van de opvallendste links valt te bewonderen in Birdman. Enerzijds het beeld van de komeet en anderzijds dat van Sam (Emma Stone) die naar de hemel kijkt, op zijn minst een zinnenprikkelende combinatie. Desondanks is het cliché “A movie ends where it began” niet altijd waar. Vaak is het ‘final frame’ net opvallend tegengesteld aan het ‘first frame’, zoals in 12 Years a Slave en Silver Linings Playbook.

Swinney heeft ook niet zo maar 55 willekeurige films gekozen. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor bepaalde regisseurs en type films. Zo staan er in het filmpje vier films van topregisseur Martin Scorsese, die bekend staat als ware auteur. Het lijkt misschien een simpel naast elkaar zetten van twee frames maar wat Jacob T. Swinney doet in zijn werk doet je in ieder geval nadenken over de regisseursintentie en doet je het hele stuk tussen begin en einde van de film relativeren.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.