De wetenschappelijke fouten van Gravity

Warner Bros.

Warner Bros.

Een beetje amateur-astronaut had het allang gezien: er schort wat aan Gravity, de nieuwste van Alfonso Cuarón.

Gravity heeft genoeg aan twee namen om haar cast meteen body te geven. Sandra Bullock vertolkt een briljante medische ingenieur die voor de eerste keer de ruimte intrekt met de ervaren astronaut Matt Kowalsky. En die Kowalsky is niemand minder dan George Clooney. Het is Kowalsky’s laatste ruimtereis want hij gaat op pensioen. En dan loopt het mis natuurlijk.

Warner Bros.

Onze eigenste ruimtejongen Frank De Winne liet zich in De Morgen al ontvallen dat Gravity het dichtst stond bij zijn eigen ervaringen en bovendien is de film goed op weg om een box office van jewelste te worden. Alleen al tijdens het voorbije weekend stond er op Cuaróns  bankrekening 22,5 miljoen euro. Enfin, hij zal ook wel een paar mensen moeten uitbetalen. Momenteel heeft Gravity al een schitterende score van 8,6 op IMDb.

En dat alles voor een film die eigenlijk van geen kanten klopt. De kritiek kwam van één man, de Amerikaanse astrofysicus Neil DeGrasse Tyson. Eén van zijn (grappigste) opmerkingen was onder andere dat Bullocks kapsel geheel onaangetast bleef door de gewichtloosheid.

Warner Bros.

De Mexicaanse regisseur houdt de eer geheel aan zichzelf en verklaart dat hij zich er perfect van bewust was dat er enkele foutjes in de film zitten. Oorspronkelijk zaten er scenes in de film die de fouten verklaarden, maar die werden uiteindelijk weggelaten omdat ze “irrelevant” bevonden werden en het kijkplezier niet meteen ten goede kwamen.

When we started having experts read the script and while working with them, they explained [the problem] to us … We did a draft explaining why everything was on the same plane and the screenplay was like 30 pages longer, and it was interesting, but at the end, irrelevant for the fiction we were trying to tell. So we took all that out of the draft.

Cuarón verdedigt zich verder door te wijzen op het feit dat Gravity in de eerste plaats fictie is en een emotionele boodschap wil overbrengen. Tyson liet dan weer weten dat hij een grote fan is van de film en dat hij er erg van genoten heeft. En zodoende: “vrolijke vrolijke vrie-hienden, vrolijke vrienden, da-hat zijn wij!”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.