Decor: The Grand Budapest is geen hotel

20th Century Fox

20th Century Fox

Dankzij ons eigenste Film Fest Gent mochten we bij Supercalifragilistic de avant première bijwonen van Wes Anderson’s nieuwe fabeltje, The Grand Budapest Hotel. Monsieur Gustave en zijn lobby boy Zero pakten intussen niet alleen ons in maar konden ook bij de juryleden van de Berlinale een Zilveren Beer losweken.

Het zijn die prachtige tracking shots, schitterende cadrages en zoete verhaallijnen die je steeds weer van je stoel blazen, maar ook de decors en aankleding van Anderson’s films zijn steevast weergaloos. Moonrise Kingdom, The Darjeeling Limited, The Life Acquatic, ze zijn allemaal gekleurd door een bijzondere vorm van tijdloosheid. Niet dat we niet weten in welk jaar we ons bevinden. Wel tijdloos omwille van de personages en decors die steeds een kern raken tussen melancholie en pure levenswijsheid. Een Wes Anderson film is gewoon een beetje een andere planeet: surrealistisch, tijdloos, maar o zo oprecht en authentiek. De locaties lijken zo vaak uit een droomwereld ontsproten en zo is het ook met The Grand Budapest Hotel. Waar vond de regisseur deze keer zijn roze sprookjeshuis waar Monsieur Gustave ooit met grote trots de plak zwaaide?

Karstadt Kaufhaus

Het Grand Budapest Hotel is dermate oogverblindend dat je je niet niet kan afvragen waar Anderson dit pareltje vond. Enig opzoekwerk leert ons dat production designer Adam Stockhausen (12 Years a Slave) de perfecte locatie voor het hotel ontdekte in Görlitz, vlak aan de grens tussen Duitsland en Polen. Daar stond een Art Nouveau warenhuis uit 1913 te vergaan, smekend om de klasse en aandacht die het kreeg van Monsieur Gustave.

Anderson was op slag weg van het gebouw, maar kreeg het niet zomaar ter beschikking. De eigenaars van het warenhuis, dat helemaal verlaten was, zaten in het midden van een moeilijke bankroet-situatie. Tot 2009 kon je nog alles kopen wat je wou in het gebouw met houten balustrades, zwevende trappen en het prachtige glazen dak, maar sindsdien stond het leeg. Het productieteam ging speciaal naar de bank die instond als schuldeiser en kon een deal sluiten om het warenhuis helemaal in te palmen voor de film.

“We were filming three minutes or six minutes away from where we were living. All of our production offices were in the old department store that served as the hotel.”

The Film Stage

Her en der valt te lezen dat Anderson van plan was het gebouw zelf op te kopen. Het zou hem een slordige één miljoen euro gekost hebben. Wijselijk, denk ik dan, besliste hij dat niet te doen. Maar de aandacht die de film krijgt heeft er voor gezorgd dat het Art Nouveau gebouw opnieuw een investeerder heeft gevonden. In Görlitz gaat daarenboven volgens een ongeïdentificeerde bron van The Washington Post het gerucht dat The Grand Budapest Hotel de lokale economie voor 26 miljoen dollar zou aanzwengelen! Grootspraak of niet, Görlitz ligt in de markt bij filmmakers. Quintin Tarantino kwam er filmen voor Inglorious Basterds en Ralph Fiennes was er al eens eerder gepasseerd voor de opnames van Stephen Daldry’s The Reader.

Neen, het warenhuis zag er helemaal niet zo sprookjesachtig uit als in de film. Stockhausen en zijn crew werkten maar liefst vier maand lang aan de set. Wie de films van Anderson kent weet dat hij nooit voor half werk gaat, dus het hotel werd wel degelijk van top tot teen aangekleed.

“We ended up designing that entire, huge space. When we tracked through all the shots, it turned out we saw everything. So we had full, 360-degree coverage.”

Het is allemaal geen makkie. Beeld je om te beginnen maar eens in wat een moeite het kost om zo’n hotel uit te lichten voor filmopnames. Daarbij moet je er rekening mee houden dat Wes Anderson’s camera van de ene kant naar de andere kant van de kamer zwiept en zowat elke lichtarmatuur dus in de weg zal staan. Dit alles om nog maar eens duidelijk te maken hoe ingenieus en arbeidsintensief Anderson’s films wel zijn. En ondertussen mogen wij toch maar mooi, op ons luie krent in een cinemastoeltje, genieten van zijn prachtige droomwereld.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.