Deneuve krijgt Lifetime Achievement Award

Valoria Films

Valoria Films

De Franse actrice Catherine Deneuve krijgt van de European Film Academy een Lifetime Achievement Award.

Deneuve werd geboren in een acteursfamilie, maar haar acteercarrière startte eerder toevallig dankzij haar zus Françoise. Ondanks dit bereikte Catherine Deneuve vrij snel haar sterrenstatus met films als Les parapluies de Cherbourg van Jacques Demy en Repulsion van Roman Polanski.

Het valt dus niet te ontkennen dat Deneuve echt goed kan acteren. Haar rollen reiken ook van een mysterieuze schone tot een burgerlijke huisvrouw of een biseksuele vampier. Ik heb haar zelf heel graag gezien in Dancer in the Dark.

Janus Films/Criterion

De actrice heeft bovendien met een aantal zeer belangrijke mensen gewerkt. Zo was ze o.a. te zien in Luis Buñuels Belle de jour en Tristana, in Jean-Paul Rappeneaus La vie de château en Le sauvage, in Jean-Pierre Melvilles Un flic en in André Téchinés Ma saison préférée en Les voleurs.

Catherine Deneuve werd meermaals gelauwerd in Berlijn, Cannes en Venetië. Voor haar rol als Marion Steiner in François Truffauts Le dernier métro ontving ze haar eerste César en een Italiaanse David di Donatello. Met Truffaut draaide ze ook La sirène du Mississipi. Deneuve kreeg verder voor haar rol als Eliane in Régis Wargniers Indochine een tweede César én een Oscarnominatie.

Met reeds meer dan 100 films op haar naam, is de Franse schoonheid nu ook te bewonderen in Emmanuelle Bercots Elle s’en va (bekijk hieronder de trailer) en binnenkort ook in Trois coeurs van Benoît Jacquot.

Op 7 december wordt Catherine Deneuve als eregast ontvangen tijdens de  26ste European Film Awards Ceremonie in Berlijn. Je kan de event live volgen op www.europeanfilmawards.eu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.