Don Cheadle speelt Miles Davis

www.theguardian.com

www.theguardian.com

Don Cheadle kruipt in de huid van de coolste cooljazzmuzikant ooit, Miles Davis. En aangezien zowat alle jazzmuzikanten cool zijn, is dat een enorme uitdaging. De film gaat Kill the Trumpet Player heten en Cheadle zit hiervoor ook voor de eerste keer in de regiestoel. Hij schreef daarnaast nog mee met Steven Bagelman aan het script, wat een film met een uniforme en gerichte visie zou kunnen opleveren.

Kill the Trumpet Player zal geen biopic worden zoals pakweg Ray. Cheadle focust op de vijf jaar dat de jazzmuzikant niet speelde. Van de stille periode waarin Miles Davis de muziek de rug had toegekeerd tot hij met behulp van een Rolling Stone-journalist (gespeeld door Ewan McGregor) zijn terugkeer maakt op het podium. Of zoals Cheadle het zelf zegt tegen The Hollywood Reporter:

“This film won’t try to give a broad overview of Davis’ life and give short shrift to this man’s story. For us as creative people, the time of his life that was most interesting was the five years when he wasn’t playing, when he was silent. What was going on in his mind? And how did he come out of it and return to music?”

Interessante invalshoek want het zal waarschijnlijk draaien om de periode na het Newport Jazz Festival in 1975, toen Davis herviel in zijn heroïneverslaving. Hij was daarvan al eerder afgekickt in de jaren 50, maar verloor zichzelf terug in drugs en verdween een paar jaar van de radar.

Naast topacteur Don Cheadle (Iron Man, Hotel Rwanda) zien we ook Ewan McGregor (Trainspotting, Star Wars) en Zoe Saldana (Avatar, Star Trek). Goed volk dus voor een boeiend project. Zoe Saldana kruipt binnenkort ook in de rol van een andere jazzlegende in Nina, een biopic over Nina Simone. De jazzwereld staat garant voor geniale filmmuziek en heel wat personages met voldoende eelt op hun ziel, dus deze onderwerpen kunnen zeer goede cinema opleveren. Hopelijk doet Kill the Trumpet Player voor Cheadle op de awarduitreikingen wat Ray voor Jamie Foxx deed. De man verdient wel eens wat prijzen. In de gaten houden en geregeld naar Davis’ Kind of blue luisteren is de boodschap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.