Duizendpoot Karl Urban

Paramount Picture

Paramount Pictures

Soms is meespelen in één of ander kassucces genoeg om een grote naam te worden. Maar voor sommige (en vaak betere) acteurs is dit niet het geval. Ze zijn gedwongen om vanaf de zijlijn toe te kijken. Of altijd diegene met de bijrol in plaats van de hoofdrol te zijn. Karl Urban kan ervan meespreken.

Urban is een acteur uit Nieuw-Zeeland. Ondanks lovende kritieken in zijn vaderland had hij nooit gedacht dat hij de leading man van Hollywood zou worden. Tenzij je op Mars hebt gezeten, heb je hem al in heel wat films zien opdraven. Zelfs in films die je tot je favorieten zou kunnen rekenen.

Zoals eerder gezegd, begon Karls carrière in zijn thuisland. Eerst in theaterproducties, later in televisiereclames. Zijn doorbraak kwam er door Hercules en Xena: Warrior Princess. Hierin speelde hij de terugkerende rollen van Cupido en Julius Caesar. Zijn overstap van het kleine naar het grote scherm werd bekroond met een nominatie voor zijn rol in The Price of Milk. Voor Out of the Blue ontving Urban dan weer een award voor Beste mannelijke bijrol.

New Line Cinema

En toen werd hij echt bekend… door enkele bijrollen in kassuccessen. De eerste, en misschien wel de grootste, als Eomer in The Lord of the Rings. Daarnaast acteerde hij in The Chronicles of Riddick als schurk. Mocht je deze gemist hebben: Urban draafde ook nog op in The Bourne Supremacy. Naast al deze bijrollen, kreeg hij de hoofdrol in Pathfinder. Na het verschijnen van Red en Priest, kreeg Urban nog een kans in Dredd. Hierin speelde hij Judge Dredd, een rol die op veel bijval kon rekenen bij de fans op Comic Con.

Karl Urban, een echte Star Trek-fan, streefde in 2009 naar een rol in de remake Star Trek Into Darkness. Iets waar hij ook in slaagde. Zijn rol als dr. Leonard ‘Bones’ McCoy, één van de weinige vrienden van Captain Kirk, werd zijn tot nog toe meest bekende.

Urban heeft een echt acteertalent. Hij heeft nog niet de echte erkenning gekregen, maar misschien komt daar nu wel verandering in. Sedert kort speelt hij de hoofdrol in de nieuwe SF-serie Almost Human. Kort samengevat: wetenschap en technologie evolueren naar een oncontroleerbaar niveau. Onbekende drugs en wapens overspoelen onze straten en scholen. Alles wordt gecontroleerd en gedistribueerd door gewelddadige criminele organisaties. En de criminaliteit stijgt met een verbijsterende 400%. In de minderheid en overweldigd, handteren rechtssystemen een nieuwe strategie: elke politieman krijgt als partner een geavanceerde combat android.

Klinkt veelbelovend, maar neem zelf nog een kijkje hieronder:

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.