Een Oscar voor Jared Leto’s comeback?

Jared Leto

Truth Entertainment

Zolang ik niet naar zijn 30 Seconds to Mars moet luisteren, is Jared Leto een man naar mijn hart. Jammer genoeg hing hij de laatste jaren liever met veel pathos de rockster uit, dan ons een glimp van zijn veelzijdig acteertalent te gunnen. Leuk voor het Joepie-cliënteel, doodzonde voor de filmliefhebber.

Verlos ons van dat gekweel, en laat die jongen gauw nog eens in een deftige film opdraven. En zie, de goden aanhoorden onze smeekbede. En prompt zonden ze hem met een turbowolk het script van Dallas Buyers Club op.

Een verstandige zet. Leto wou maar al te graag deel uitmaken van Jean-Marc Vallée‘s semi-biografische schets van de tragische onwetendheid die met de aidshysterie van de jaren ’80 gepaard ging. De film volgt de opmerkelijke levensgang van Ron Woodroof (Matthew McConaughey). Rodeocowboy, eersteklas macho, walgelijk homofoob én besmet met het HIV-virus. Aangepaste medicijnen anno 1986? De Amerikaanse overheid doet alsof haar neus bloedt.

Truth Entertainment

Enter de Dallas Buyers Club. Een groots opgezet clandestien project om toch de broodnodige geneesmiddelen tot bij AIDS-patiënten te krijgen. Een van de spillen in het web is het Jared Leto’s personage Rayon.

Transgender, eveneens gediagnoseerd met de verwoestende ziekte, en flink verslaafd aan allerlei geestverruimend spul waarvoor grootmoeders hun kleinkinderen waarschuwen.

McConaughey en Leto spelen vaandeldragers van twee uiterst tegengestelde werelden, verbonden in een gedeeld noodlot van aftakeling en onbegrip. Wanneer de vertolking van een dergelijke ongewone vriendschap goed zit, is een Oscarbeeldje of twee nooit ver weg.

Zeker als de acteurs letterlijk tot op het bot gaan. Gedurende de opnames van Dallas Buyers Club kwam het wijzertje van Leto’s weegschaal nooit voorbij de 56 kilo. Een omgekeerde krachttoer haalde de acteur in 2007 al eens uit voor Chapter 27. Toen kwam hij dertig kilo bij om in de pafferige huid van  Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon, te kruipen.

Critici sparen alvast de superlatieven niet. McConaughey zou op dreef zijn, maar bij Leto spat de intensiteit helemaal van het scherm. Met wat geluk houdt een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol hem van het musiceren af.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.