European Achievement in World Cinema Award

Sony Pictures

Sony Pictures

De wereldberoemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar krijgt dit jaar van de European Film Academy de eervolle European Achievement in World Cinema Award voor zijn hele oeuvre. Almodóvar was zeer blij met dit nieuws:

Ik ben heel dankbaar dat ik deze award in ontvangst mag nemen. De European Film Academy is naar mij en mijn medewerkers altijd enorm genereus geweest. Met hen deel ik de vreugde van deze award.

Warners España

Dankzij Almodóvars ervaring in het onafhankelijke toneel, het maken van Super 8-films en underground tijdschriften getuigden zijn vroege films van de gloednieuwe Spaanse democratie. Na anderhalf jaar filmen op 16mm startte zijn filmcarrière in 1980 met de no-budgetfilm Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pepi, Luci, Bom and Other Girls Like Mom). De hele cast en crew van de film waren beginners, behalve de actrice Carmen Maura.

In 1986 richtten Almodóvar en zijn broer Agustin de productiemaatschappij El Deseo S.A. op. Hun eerste project was La ley del deseo (Law of Desire). Sindsdien heeft het productiehuis alle films van Almodóvar geproduceerd, maar ook films van andere jonge regisseurs.

In 1988 kreeg de regisseur dankzij Mujeres al borde de un ataque de nervios (Women on the Verge of a Nervous Breakdown) internationale erkenning en de Best Young Film Award op de eerste editie van de European Film Awards. Sindsdien worden de films van Pedro Almodóvar niet alleen wereldwijd met groot succes ontvangen, maar heeft hij ook bijna iedere award die er bestaat gewonnen. Zijn films hebben een enorme invloed gehad op de manier waarop wij naar de Spaanse cinema kijken en naar de Europese cinema in het algemeen.

Almodóvar wordt als eregast ontvangen op de 26ste European Film Awards Ceremony in Berlijn. Je kan de gebeurtenis live volgen op 7 september 2013 op de website www.europeanfilmawards.eu. Binnenkort komt ook zijn nieuwste film uit op dvd. Los amantes pasajeros (I’m So Excited!) gaat over een vliegtuig dat op het punt staat te crashen. De excentrieke passagiers besluiten zich dan maar te gedragen hoe ze echt zijn. Klinkt inderdaad spannend!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.