Expo Martin Scorsese naar Gent

The Departed

Warner

Het 39 ste Filmfestival Gent is nog maar halfweg. Toch is men al druk aan het plannen voor de grote feesteditie van volgend jaar. In 2013 viert het filmfestival zijn 40 ste verjaardag. Nu al belooft het de moeite te worden. De eerste ‘naam’ voor de verjaardagseditie is bekend: De Martin Scorsese Expo.

United Artists

“Wie iets zegt of schrijft over Scorsese voegt er haast automatisch ‘Amerika’s grootste levende regisseur’ aan toe”, aldus Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van het Filmfestival Gent.

“Een omschrijving waar zowel collega filmmakers, filmjournalisten als het grote publiek zich kunnen in vinden, unanimiteit die hoogst zelden voorkomt in de filmwereld.”

Voor wie het niet meer vanbuiten weet: de wapenfeiten van de grote regisseur bevatten onder meer Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas en Shutter Island. Martin Scorsese slaagt erin een geheel eigen wereld te scheppen die vaak al vanaf het eerste beeld een unieke sfeer brengt. Een expo over deze meester is dus volgens ons niet alleen verdient maar ook langverwacht. De grote tentoonstelling in kwestie opent al in januari 2013 in Berlijn en is georganiseerd door de Deutsche Kinamathek. Het filmfestival is trots te melden dat deze tentoonstelling na haar Duitse première het volgende filmfestival komt begeleiden.

Scorsese zelf heeft een persoonlijk band met België en het Gentse filmfestival. Al van bij de tweede festivaleditie in 1975 stond Scorcese’s doorbraakfilm Mean Streets op het programma. Daarna volgden nog een dozijn andere films. Ook zijn eerste internationale erkenning kreeg Scorsese in België. Zijn kortfilm The Big Shave (1968), was een groot succes op het festival van de experimentele film in Knokke.

Universal Pictures

Er bestaat ook een indirecte Gentse connectie. In de opzienbarende film The Last Temptation of Christ verwijst de regisseur expliciet naar het werk “De Kruisdraging” van Jeroen Bosch. Een beeld uit de film gebaseerd is op het beroemde meesterwerk uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten. In het geannoteerde originele scenario heeft Scorsese zelf een kleine schets van het schilderij toegevoegd als referentie. Al bij al genoeg redenen om zelfs nu al reikhalzend uit te kijken naar het 40 ste Gentse Filmfestival. opgetogen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.