Festival van de Franstalige Film: 28e editie

Happiness Distribution

Happiness Distribution

De 28e editie van het Internationaal Festival van de Franstalige Film (FIFF) loopt van 27 september tot 4 oktober 2013. Elk jaar stelt het Festival van Namen om en bij de 150 films voor uit alle hoeken van de francofonie, van Frankrijk tot Quebec, inclusief Roemenië, Afrika, Libanon, Zwitserland, Viëtnam en België. Als vaste stek van de Franstalige film nodigt het FIFF filmprofessionals uit de hele wereld uit voor workshops, colloquia en ontmoetingen waardoor nieuwe films het daglicht kunnen zien. Namen staat dicht bij haar publiek dankzij de FIFF pass. Die geeft het publiek de gelegenheid om aan een democratische prijs een rijke, gevarieerde, toch vaak miskende cinema te ontdekken.

Het Festival onthult zes nieuwe films uit de selectie van deze 28e editie. Dit zijn de eerste drie. 

DIEGO STAR van Frédérick Pelletier (Québec/België)

Een vrachtschip op de Saint Lawrence rivier.  In de machinekamer werd de motor beschadigd. De Ivoriaanse monteur Traoré wordt ten onrechte beschuldigd van het falen van de motor. Terwijl het schip voor herstel naar een maritieme werf van Lévis wordt gesleept, krijgt de crew van het schip onderdak bij de lokale bevolking. Ver van huis en familie klampt Traoré zich vast in een winters Québec…

LES GARCONS ET GUILLAUME, A TABLE ! van Guillaume Gallienne (Frankrijk/België)

De eerste herinnering die ik van mijn moeder heb, is van toen ik vier of vijf jaar was. Ze riep ons, mijn twee broers en ik, voor het avondeten met de woorden : ‘Les garçons et Guillaume, à table !’ en de laatste keer dat ik haar aan de telefoon sprak, zei ze nog voor ze inhaakte : ‘Je t’embrasse ma chérie’. Wel, ik wil gerust stellen dat tussen deze twee zinnen nog een aantal misverstanden bestaan hebben. 

Guillaume Gallienne was vooraf acteur onder meer in Marie-Antoinette van Sofia Coppola. Hij maakte met deze film een eerste langspeelfilm, een adaptatie van een eigen theaterstuk. Gallienne speelt zichzelf en ook Diane Kruger kreeg een rol.

LES GRANDES ONDES (A L’OUEST) van Lionel Baier (Zwitserland/Frankrijk/Portugal)

April 1974. Twee journalisten van de Zwitserse radio worden naar Portugal gestuurd om een reportage te maken over de Zwitserse steun aan dit land. Bob, een technicus die bijna op rust gesteld is, gaat met hen mee in zijn vertrouwde VW combi. Maar eens ter plaatse loopt niets zoals verwacht :  tussen de feministe Julie en de gewiekste oorlogsjournalist Cauvin is de spanning te snijden. Ondanks alle goede pogingen van de jonge Portugese tolk, Pelé, beslist het team forfait te geven. Maar dan krijgt het verhaal een nieuwe wending die de VW combi tot in het hart van de Anjer-revolutie drijft.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.