Festivalwinnaar in de bioscoop: Tabu

Adopt Films

Adopt Films

Tabu, de grote winnaar van het 39e Filmfestival Gent, is vanaf 9 januari in de zalen te zien. De internationale jury die bestond uit juryvoorzitter Joan Dupont (filmcriticus, VS), Bavo Defurne (regisseur, België), Bavo Dhooge (misdaadauteur, België) en Xiaolu Guo (schrijfster en regisseuse, China) prees deze Portugese film voor de zeer originele benadering van een mysterieus liefdesverhaal en de creatieve beschouwing over de koloniale geschiedenis. De derde film van voormalig filmcriticus Miguel Gomes is dan ook een bijzonder cinefiele creatie, waarin hij zijn rijke stijlbewustzijn etaleert en subtiel naar de filmgeschiedenis verwijst.

Adopt Films

In het eerste luik van de film, getiteld Paradise Lost, toont de regisseur ons in contrastrijke zwartwitbeelden hoe de in Lissabon residerende Pilar pogingen onderneemt om haar extravagante en gokverslaafde buurvrouw Aurora te helpen. Die is er echter van overtuigd dat haar Kaapverdische dienstmeid Santa haar met voodootechnieken behekst heeft. Wanneer ze ziek wordt, vraagt ze vanop haar sterfbed aan Pilar om naar Gian Luca Ventura, de liefde van haar leven, op zoek te gaan. Wanneer die net te laat arriveert, onthult hij hun amoureuze geschiedenis aan Pilar en Santa, en gaat Paradise, het tweede deel van de film, van start.

Daarin keert de film 50 jaar terug in de tijd, naar een Afrikaanse boerderij op een uitloper van Mount Tabu in een niet nader genoemde Portugese kolonie. Terwijl we niets meer dan een voice-over met de stem van Gian Luca horen, toont Gomes ons een expressionistische visualisatie van wat Pilar en Santa zich bij zijn verhaal voorstellen. Het resultaat is bijgevolg zeer gestileerd, temeer omdat Gomes de twee delen in een verschillend formaat filmde (respectievelijk op 35 en 16mm), en zijn film opent met een raadselachtige proloog. Los van de nostalgische toon en gelaagde mise-en-scène is Tabu echter ook een zeer poëtische en romantische liefdesgeschiedenis. (Filmfestival Gent)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.