FFG: Short Term 12 wint publieksprijs

Filmfreak Distributie

Filmfreak Distributie

Nadat eerder al The Selfish Giant van Clio Barnard met de prijs van de jury ging lopen, werd deze week ook de Port of Ghent publieksprijs uitgereikt. De stemmen van de cinemabezoekers zijn geteld en de winnaar, met een gemiddelde publieksscore van 4.73 op 5, is Short Term 12 van Destin Daniel Creton.

Je kon dit jaar niet naast de American Independent cinema kijken op het Film Fest Gent. En dus ook niet naast Short Term 12, een mooi voorbeeld van hoe een Amerikaanse indiefilm moet zijn.Daarnaast kon je Destin Daniel Creton en hoofdrolspeelster Brie Larsson (ook te zien in Don Jon) allebei bewonderen op de rode loper. Niet dat het een verschil maakte, want ook zonder al die extra aandacht blijft de film stevig overeind.

Short Term 12 draait rond Grace (Brie Larson), begeleidster van tieners in een zorginstelling. Ze heeft een langdurige relatie met haar collega Mason (John Gallagher Jr), maar haar eigen moeilijke verleden brengt haar in de war. Het wordt nog ingewikkelder als een jong meisjes in de instelling terechtkomt en een speciale band ontwikkelt met Grace.

Cinemien

Voor deze film baseerde schrijver-regisseur Destin Daniel Creton zich op zijn eigen ervaringen als verzorger.  Hij brengt dus een waarheidsgetrouwe ‘instellingsfilm’ zonder te veel clichés. De tweede en derde plaats van de publieksprijs waren voor The Lunchbox (Ritesh Batra) en 82 dagen in april (Bart van den Bempt).

Bij de filmkijkers van de Canvas Publieksprijs kon The Lunchbox wel het meest bekoren. Deze film won de eerste prijs en wordt aangekocht en uitgezonden door de cultuurzender. Het regiedebuut van Ritesh Batra vertelt over het leven van dabbawalla’s, Indische bezorgers van lunchboxen. Ze werken volgens een ingewikkeld maar feilloos systeem. Daardoor wordt slechts één op de zes miljoen brooddozen verkeerd bezorgd. De film is natuurlijk het verhaal van zo’n verkeerde bezorging, met een geheime romance tussen twee eenzame zielen als gevolg.

Wie naar Short Term 12 wil, moet nog wachten tot 19 februari 2014. Voor The Lunchbox kan je vanaf 11 december in de cinemazalen terecht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.