Fifth Estate opent 40e Filmfestival van Gent

Dreamworks

Dreamworks

Deze week in het nieuws: De Amerikaanse NSA (National Security Agency voor de leken)  zit mogelijk achter een hackingschandaal bij Belgacom. Het zou een primeur kunnen zijn op de website Wikileaks, waarvan de opstarter Julian Assange nog steeds ondergedoken leeft uit angst voor represailles. Het verhaal over de man die de geheimen van grote naties te grabbel gooide op het internet leende zich perfect tot een film. Die film is er nu ook en heet The Fifth Estate waarin niemand minder dan Benedict Cumberbatch de rol van Assange op zich neemt.

Film Fest Gent heeft meerdere goede redenen om zijn feestelijke editie met ‘The Fifth Estate” te openen. (Patrick Duynslaegher)

De 40ste editie van het het Filmfestival van Gent opent op dinsdag 8 oktober met deze meeslepende onderzoeksthriller. Een interessante keuze want zoals hierboven vermeld kon de film niet actueler zijn. Bill Condon die eerder op veel bijval van de critici kon rekenen voor zijn Gods and Monsters regisseert het spannende drama. Ok, hij regisseerde ook twee Twilight-films, maar laat dat je niet weerhouden om deze film te ontdekken. Ook Cumberbatch werd door de internationale pers unaniem geloofd voor zijn vertolking. Nochtans twijfelde hij zelf om de rol aan te nemen toen hij een persoonlijke smeekbede van Assange ontving om dit niet te doen. Gelukkig voor ons veegde hij daar netjes zijn voeten aan.

Dreamworks Pictures

Andere rollen in de film zijn weggelegd voor onder andere Carice Van Houten, Laura Linney, Stanley Tucci, David Thewlis, Daniel Brühl en Moritz Bleibtreu. De muziek werd gecomponeerd door Carter Burwell, de vaste componist van Joel en Ethan Coen.

Ook een leuk weetje is dat dit DreamWorks-project ondersteund werd door de Belgische tax shelter en dat er gedurende 39 dagen in het grootste geheim op locatie in België is gefilmd. De filmploeg streek onder meer neer in  Brussel, Antwerpen, Luik, Hoeilaart, Sint-Niklaas en Gent. Gent stond model voor diverse Britse locaties, zo werd er onder meer gefilmd in het voormalige Wintercircus aan de Lammerstraat. Een reden te meer om deze film als eerste te ontdekken tijdens het festival!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.