Filmcomponisten, grijp uw kans!

World Soundtrack Academy

World Soundtrack Academy

Samen met Hans Zimmer, Angelo Badalamenti, Howard Shore of Alexandre Desplat op het podium; het moet de natte droom van vele filmcomponisten zijn. Dankzij de World Soundtrack Academy is die droom voor sommigen al uitgekomen en ook dit jaar doet de droomfabriek weer zijn werk. Met de SABAM Award For Best Young Composer kunnen Europese filmmuziekmakers laten zien wat ze in hun mars hebben. De wedstrijd nodigt hen uit om zich uit te leven op een filmfragment en deze keer is dat niet minder dan The Big Shave. De kortfilm uit 1968 was een doorbraak voor Martin Scorsese en opende de poort naar langspeelfilms. De originele muziek is I Can’t Get Started van jazztrompetist Bunny Berigan. Scorsese heeft zijn persoonlijke goedkeuring voor de wedstrijd gegeven. Vele componisten beginnen nu waarschijnlijk te watertanden en te fantaseren van melodieën die de bloederige scheerbeurt aandikken.

The Big Shave

De geselecteerden zullen toetreden tot het lijstje van de Groten der Aarde. Ze krijgen naast een voet in de deur van de filmindustrie ook de welverdiende erkenning. Want geef toe, het is soms een hondenstiel. Eenzaam zitten zwoegen om die magische sound te vinden, maar het publiek kent niet eens je naam.

De drie finalisten krijgen hun compositie live te horen op de 13de World Soundtrack Awards, steevast de prestigieuze afsluiter van het Gentse Filmfestival. Het Brussels Philharmonic zet onder strakke leiding van Dirk Brossé haar beste beentje voor en brengt dit jaar naast jong talent ook een live uitvoering van de muziek van Alexandre Desplat. De Fransman componeerde voor kleppers als Terrence Malick, Roman Polanski en David Fincher. Zijn meeste recente scores waren te horen in Argo, De rouille et d’os en Moonrise Kingdom.

Het mag een wonder heten, maar ze slagen er telkens weer in de wielerpiste ‘het Kuipke’ om te bouwen tot een intieme concerthal. En dan het orkest, de prachtige muziek, de filmfragmenten, de kameraadschappelijke sfeer, Dirk Brossé… . Ja, 19 oktober wordt weer een avond om naar uit te kijken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.