Filmfestival Gent blaast veertig kaarsjes uit

Filmfestival Gent

Filmfestival Gent

Het Gentse Filmfestival viert dit jaar haar veertigste verjaardag. Het grootste filmfestival van het land legde als een van de eerste in de wereld – net als Supercalifragilistic – de klemtoon op filmmuziek. Dit leidde in 2001 tot de uitreiking van de eerste jaarlijkse World Soundtrack Awards. Hierdoor vergrootte de internationale uitstraling, met meer premières en grotere buitenlandse gasten tot gevolg.

Speciaal voor de veertigste verjaardag wordt het filmfestival in een nieuw jasje gestoken. De vernieuwing uit zich in een gloednieuw logo, een nieuwe website en nieuwe accenten in het programma, maar aan de jarenlange traditie van het festival wordt – gelukkig – niet geraakt.

Dit jaar ligt de focus op de Amerikaanse onafhankelijke cinema, met onder meer een hulde aan Martin Scorsese (Taxi Driver, Raging Bull). Verder is de Franse componist Alexandre Desplat (The King’s Speech, Argo) eregast van het dertiende WSA-concert en krijgt Riz Ortolani de carrièreprijs.

Met Fien Troch (Kid) en Istvan Szabo zijn meteen ook de eerste namen van de internationale jury bekend. De respectievelijk Vlaamse en Hongaarse regisseur zullen samen met hun medejuryleden de vijftien films uit de Internationale Competitie beoordelen. Op woensdag 16 oktober wordt de laureaat bekendgemaakt.

Het 40ste Filmfestival van Gent loopt van 8 oktober tot en met 19 oktober 2013.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.