Filmfestival Gent tourt met Headhunters

Headhunters

Lumière

Als het op thrillers aankomt, weten ze in het Hoge Noorden van wanten. De recentste aanwinst in de Scandinavische krimi trend is de vernuftig geplotte en in razende vaart voortdenderende Noorse thriller Headhunters. Daarom tourt het Filmfestival Gent met Headhunters in avant-première op donderdag 21 juni langs vijf Vlaamse Kinepoliszalen!

Lumière

Wanneer u straks met vakantie gaat en het vliegtuig neemt, is de kans groot dat de passagier naast u een Zweedse thriller zit te lezen. Op televisie hebben de Scandinavische misdaadseries hun Britse concurrenten (die toch jarenlang het patent op het genre hadden) al lang van de troon gestoten. In de kleinhandel verkopen de boxen van The Bridge, Arne Dahl, The Killing, Beck, Varg Veum en Wallander als zoete broodjes. En op de filmmarkten van buitenlandse festivals is misdaad uit het Hoge Noorden zeer geliefd.

Zoals de opgejaagde protagonist in Headhunters drie keer van identiteit verandert, zo wisselt de film meermaals van genre. Wat begint als een elegante heist movie over een kunstroof (met handige tips voor wie in deze economisch onzekere tijden een upscale dievencarrière ambieert) escaleert tot een ware nachtmerrie en gitzwarte komedie, neemt afwisselend of simultaan de vorm aan van een kat-en-muis spel tussen twee genadeloze tegenstanders, een achtervolgingsthriller en een bikkelhard survival drama, met allerlei beproevingen die zowel het ergste als het meest veerkrachtige in de mens naar buiten brengen.

Headhunters was nog in productie toen er al een Amerikaanse remake werd aangekondigd. Niet verwonderlijk, want de film is zelf schatplichtig aan sommige codes van het Amerikaanse misdaadgenre. Zo is de vrouw in de film van wie je tot het bittere einde niet weet waar haar loyauteit ligt, een sluwe variatie op het femme fatale prototype uit de film noir (waar de film stilistisch helemaal niet aan verwant is). Maar ondanks deze mogelijke verwijzingen en invloeden van de Hollywoodse misdaadfilm, zit Headhunters stevig verankerd in de Scandinavische realiteit.

(Filmfestival, Patrick Duynslaegher)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.