Gabriel Yared live in Flagey

Cinémathèque

Cinémathèque

Op zaterdag 15 juni presenteren Flagey en Filmfestival Gent een nieuw filmmuziekconcert met een selectie uit het rijke repertoire van de Frans-Libanese topcomponist Gabriel Yared. Het huisorkest Brussels Philharmonic voert uit onder leiding van Dirk Brossé. Yared zelf zit aan de piano terwijl de meest legendarische filmfragmenten op groot scherm geprojecteerd worden.

De in Libanon geboren Gabriel Yared is van muzikale autodidact uitgegroeid tot een van de toonaangevende componisten in de filmwereld. Hij begon zijn carrière met het orkestreren van songs van o.a. Gilbert Bécaud, Charles Aznavour en Françoise Hardy. Hij schreef de muziek voor meer dan 70 films en werkte nauw samen met Jean-Luc Godard en Jean-Jacques Annaud.

Met Anthony Minghella had hij een hechte band en hij componeerde de muziek voor diens The English Patient, Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley en Breaking and Entering. Zijn score voor ‘The English Patient leverde hem zowel een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA en een Grammy op. In 2004 ontving Yared voor Cold Mountain zowel de Soundtrack Composer of the Year Award als de Best Original Soundtrack of the Year Award op de World Soundtracks Awards.

Soliste Gaëlle Méchaly studeerde piano, kamermuziek, zang en opera aan het Nationaal Conservatorium in Marseille. Ze werd er geprezen om haar vocale virtuositeit, de helderheid van haar timbre en haar podiumprésence. Haar passie reikt over de muzikale grenzen heen en bracht haar op verschillende podia over de hele wereld. Méchaly won verscheidene prijzen. Ze werkte samen met de beste regisseurs alsook met filmmuziekcomponisten zoals Gabriel Yared van The English Patient, Patrick Doyle van Harry Potter en Dirk Brossé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.