Geen Aragorn in The Hobbit-trilogie

New Line Cinema

New Line Cinema

Ik ken vrouwen die half in katzwijm vallen wanneer Aragorn (Viggo Mortensen) in The Return of the King heldhaftig uit een boot springt en met het Leger der Doden de velden van Pelennor bestormt. Sterker nog, ik heb mijn hart verpand aan zo een vrouw. Voor de aankomende delen van de The Hobbit-trilogie zal ze samen met haar vriendinnen op een droog houtje mogen bijten. Aragorn stuurt zijn kat.

Daarmee vormt Viggo Mortensen een uitzondering. Een groot deel van The Lord of the Rings-cast keert immers terug in de filmavonturen rond Bilbo Baggins (Martin Freeman). In The Hobbit: An Unexpected Journey zagen we oudgedienden zoals Gollum (Andy Serkis), Elrond (Hugo Weaving), en Gandalf (Sir Ian McKellen). Niets mis mee, want die knakkers zitten ook in het boek.

New Line Cinema

De verschijningen van Galadriel (Cate Blanchett) en Saruman (bejaarde metalhead Christopher Lee), waren iets minder koosjer, wegens gebrek aan airplay in het boek. Maar ach wat, Peter Jackson heeft gretig de beruchte appendixen van J.R.R Tolkien gebruikt. Ik wil hem best geloven als hij zegt dat hun cameo’s in functie van het verhaal waren. Ze maken de kijkers duidelijk dat er wel degelijk meer op spel staat dan een occasionele avonturentrip van dertien figuren met een verticaal minderwaardigheidscomplex.  In The Hobbit is er al sluimerend gerommel gaande in Midden-Aarde, de voorbode van het epische The Lord of the Rings-drieluik.

New Line Cinema

Ook de korte scènes van Frodo (Elijah Wood) en de oude Bilbo (Ian Holm) betekenden een grappige knipoog. Letterlijk dan wel, de kerel naast mij in de cinemazaal verslikte zich in zijn popcorn toen een toch alweer 32-jarige Elijah Wood in beeld kwam in zijn hobbitplunje.

Toen klonk dat er van Aragorn geen sprake zal zijn in de franchise, suggereerden verschillende media dat Mortensen de rol botweg geweigerd had. Dat is maar een deel van het verhaal. Sensu stricto was er immers helemaal geen rol om af te wimpelen. Of zoals de multigetalenteerde acteur liet optekenen:

You do know, don’t you, that Aragorn isn’t in The Hobbit? That there is a 60-year gap between the books?

Nerd-modus aan: Het personage Aragorn duikt voor het eerst op in The Fellowship of the Ring in staminee De Steigerende Pony. Je zou het hem niet nageven, maar daar is onze mysterieuze Doler al 87 jaar oud. “Krijg nu tieten! Wat ziet die kerel er kwiek en monter uit voor zijn leeftijd!”,  hoor ik jullie al luidop denken.  Maar wat wil je, de dude heeft Númenoreaans bloed door zijn aderen vloeien.

This is no mere Ranger. He is Aragorn, son of Arathorn. You owe him your allegiance.

New Line Cinema

Geen idee wat er in het water van Númenor zit, maar hun bevolking kende een opvallend langere levensspanne dan de doorsnee sterfelijke habitué in Midden-Aarde. De nagelaten schrijfsels van Tolkien leren ons dat Aragorn, Stapper voor intimi,  het levenslicht zag op 1 maart in het gezegende jaar 2931 van het Derde Era. De knekelman kwam hem halen in het jaar 120 van het Vierde Era. Daarmee werd de man 210 jaar oud, niet slecht voor een pijproker zeg ik dan.

Een kleine rekensom maakt dus duidelijk dat Aragorn ten tijde van Bilbo’s escapades een tienjarige dreumes was. Er zitten immers 77 jaar tussen Bilbo’s vondst van de ring en de queeste van de reisgenoten. Tenminste, volgens de chronologie van Tolkiens boeken.  Regisseur Jackson was namelijk  zo vrij om Frodo en zijn maats een goede 17 jaar eerder op pad te sturen dan in de boeken het geval was. Dat deze tijdscompressie vreemd genoeg geen impact heeft op Aragorns leeftijd, blijkt uit het feit dat het personage in een extended scène van The Two Towers indrukt maakt op Éowyn (Miranda Otto) met de vermelding van zijn 87 lentes.

Mocht er dus een Aragorn in de The Hobbit-trilogie opduiken, zou hij volgens de filmchronologie ergens midden in de 20 zijn. Dit verklaart ook waarom Mortensen het in interviews wel degelijk over een tijdverschil van 60 i.p.v. 77 jaar heeft. Nu is Viggo een geloofwaardige acteur, maar een twintiger of tienjarige spelen lijkt me moeilijk. Vooral als het personage helemaal niets verloren heeft in het originele boekenmateriaal. Nerd-modus uit.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

New Line Cinema

Samengevat heeft Mortsensen dus helemaal geen rol geweigerd, daar er simpelweg geen rol te weigeren viel. Respect voor Viggo dat hij niet aandrong bij Jackson om hem alsnog in het script te schrijven. Orlando Bloom zal overigens wel nog zijn opwachting maken in het drieluik. Op deze foto zien we hem weer de elfachtige Legolas uithangen naast boogschieter Bard (Luke Evans). Dat Legolas helemaal niet in het boek voorkomt wuift Jackson weg als een detail:

He’s [elven king] Thranduil’s son, and Thranduil is one of the characters in ‘The Hobbit,’ and because elves are immortal, it makes sense Legolas would be part of the sequence in the Woodland Realm.

The Hobbit: The Desolation of Smaug  komt uit op 11 december 2013.

Het sluitstuk, The Hobbit: There and Back Again, volgt op 17 december 2014.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.